Centrul de Proiecte
Timișoara
Noutăți
30 septembrie 2024

De văzut, de trăit, de ținut minte. 7 evenimente de neratat la Timișoara

Recomandări evenimente culturale, care au loc în spațiile pentru comunitate, în săptămâna 30 septembrie - 6 octombrie 2024.
Anul Nou care n-a fost, regia Bogdan Mureșanu

Săptămâna 30 septembrie - 6 octombrie aduce în Timișoara o nouă serie de evenimente captivante, perfect sincronizate cu atmosfera de toamnă și desfășurate în spațiile pentru comunitate care au fost reintegrate cu succes în circuitul cultural al orașului. Programul acestei perioade îmbină proiecții de film în premieră la Timișoara, expoziții de fotografie, artă video, instalații, un sound performance absolut de neratat și un eveniment dedicat patrimoniului unic al orașului, toate având loc în spații indoor care oferă nu doar confort, ci și o ambianță autentică pentru trăirea experiențelor culturale. Descoperă mai jos recomandările noastre pentru această săptămână și pregătește-te să explorezi și să te lași inspirat de oferta culturală a Timișoarei în plină toamnă.

 

Emoții Urbane

  • Organizator: Doina Gabriela Popovici
  • Centrul de Proiecte Timișoara | Str. Vasile Alecsandri, nr. 1, parter
  • Vernisaj: 5 octombrie | 18:00
  • Program: 5-30 octombrie | 15:00 - 19:00

Emoții Urbane este proiectul unui grup de artiste absolvente ale Școlii Populare de Artă din Timișoara - Doina Gabriela Popovici, Adriana Sarah, Silvana Piturca Simu și Mirela Taranu. Expoziția propune lucrări de pictură pe pânză, tema fiind explorarea sentimentelor și experiențelor umane în contextul mediului urban care stimulează reflexia și dialogul, dar și despre impactul orașului, despre alienare și izolare urbană.

Mai multe informații, aici.

 

A week for Monuments

  • Organizator: Asociația Prin Banat
  • Bastion 2 | str. Hector, nr. 1
  • 30 septembrie - 6 octombrie

O săptămână dedicată patrimoniului organizată de Asociația Prin Banat este binevenită într-un oraș ca Timișoara care are o istorie, dar și o identitate conturată. „A week for Monuments” s-a născut din dorința de a facilita dialogul dintre societatea civilă și profesioniști din domeniul patrimoniului, ONG-uri și autorități locale. Scopul este de conștientizare publică a consecințelor și impactului dispariției monumentelor istorice pe plan local, național și european. E la fel ca și cum ai rămâne fără buletinul de identitate, o chestiune fundamentală - cine ești, de unde vii. Organizatorii propun o săptămână de evenimente dedicate patrimoniului, de la filme, ateliere de dulgherie, vernisaje ale unor expoziții tematice, până la jocuri pentru copii pe tema patrimoniului. Din 30 septembrie până pe 6 octombrie, evenimente pentru oricine, dar tema principală este una singură - patrimoniul, mai precis o chestiune fundamentală de identitate și de situare în lume. 

Mai multe informații, aici.

 

Art for Dystonia

  • Organizator: Asociația Children's Joy
  • Palatul Ștefania | Piața Romanilor, nr. 1
  • 2-9  octombrie

Proiectul „Art for Dystonia” propune o expoziție cu o tematică specială în cadrul căreia vor fi prezentate fotografii realizate pe film. Aceste imagini nu doar că reflectă o estetică aparte, ci poartă și un mesaj puternic de solidaritate și empatie. Asociația Children's Joy este o organizație dedicată sprijinirii persoanelor care suferă de distonii neuromusculare, afecțiuni de multe ori rare și dificil de gestionat. „Art for Dystonia” este o inițiativă artistică și umanitară lansată în Timișoara, care aduce în prim-plan puterea fotografiei pe film ca mijloc de a sprijini o cauză nobilă. Scopul este de a ajuta la renovarea viitorului sediu al Asociației Children's Joy, o organizație dedicată sprijinirii persoanelor care suferă de distonii neuromusculare, afecțiuni de multe ori rare și dificil de gestionat.

Mai multe informații, aici.

 

Simultan – Ediția a XIX-a, festivalul care mixează tot ce e cool

  • Organizator: Simultan 
  • Muzeul de Transport Corneliu Miklosi | Bd. Take Ionescu nr.83
  • 3-6 octombrie

Simultan revine și anul acesta între 3-6 octombrie la Timișoara, orașul avangardei. E genul de festival pe care nu vrei să-l ratezi, pentru că explorează zona super fresh la intersecția dintre artă, tehnologie și societate. În 4 zile ai parte de artă video, instalații și poți participa la evenimente live – vibe-ul perfect dacă ești în căutare de experiențe unice. Temele sunt la fel de diverse și interesante ca în fiecare an: relația dintre oameni și tehnologie, reciclare, ecologie, muzică improvizată cu echipamente vechi, digital art și fuziuni de instrumente acustice și electronice. Ah, și „cinema expandat”, care sună super fancy, dar e practic un mod super cool de a reimagina filmele. Totul se întâmplă la MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, un loc mare, numai bun pentru toată nebunia artistică de la Simultan.

Mai mute informații, aici.

 

Organisma Sonora/Sound performance/Diana Miron 

  • Organizator: Simultan 
  • Muzeul de Transport Corneliu Miklosi | Bd. Take Ionescu nr.83
  • 30 septembrie - 5 octombrie

În cadrul Festivalului Simultan 2024, pe 5 octombrie, va avea loc un sound performance de Diana Miron - Organisma Sonora. Lucrarea este un sound performance coral participativ cu elemente electronice și acustice, axat pe comuniunea între participanți și public, pe extinderea spectrului expresiv prin tehnici vocale contemporane și construcții sonore de grup. Diana Miron este câștigătoare a unei Burse de Creație Energie!, iar acest proiect „Organisma sonora” a fost creat în cadrul acestei burse.

Diana Miron este vocalistă, violistă, violonistă, compozitoare dedicată dezvoltării unui vocabular vocal personal, a unor tehnici instrumentale extinse prin improvizație solo și de grup. Pe lângă activități și colaborări internaționale, compune muzică pentru teatru, film, construiește instalații performative sau site-specific și predă voce și sunet, având atât experiență educațională instituțională, cât și artistică alternativă inter-disciplinară. Stilurile definitorii prezente în munca Dianei Miron sunt explorarea timbrală, articularea free jazz, zgomot, drone, field recording, compoziție acusmatică, hyperspectrală și electronică. Concertează în diferite țări din Europa, a participat la festivaluri precum CTM Berlin, City Sonic Brussels, Sacrum Profanum Krakow, Berlin Atonal etc.

Mai multe informații, aici.

 

Liminal Garden / Micleușanu M. - Un eveniment de neratat la Simultan Festival

  • Organizator: Asociația Simultan & Mitoș Micleușanu
  • MX Muzeul Miklosi | B-dul Take Ionescu, nr. 83
  • 2 octombrie | 20:00 - 21:00

Dacă ești pasionat de artă avangardistă, nu poți rata „Liminal Garden”, semnat de Micleușanu M., joi, 3 octombrie, ora 20:00, la MX - Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, în cadrul Simultan Festival. 

Această experiență live este o o explorare în timp real a unor problematici umane, individuale și colective, legate de perioada actuală, tehnologizare, expansiune algoritmică și informațională, în încercarea de a înțelege sau a decoda noile sensuri ale condiției umane în procesul de adaptare identitară și psihologică la dinamicile sociale, existențiale, ecologice și tehnologice.

Micleușanu M. este un artist multidisciplinar, cunoscut pentru experimentele sale în sunet și imagine, dar și ca scriitor, producător de radio și video. Pe scena muzicii experimentale este cunoscut sub diverse pseudonime, precum Pneumaton, Ermetic sau Febre39. De asemenea, este curatorul programului Post-Muzica la Scena 9 și câștigător al unei Burse de Creație Energie!

Un eveniment pentru cei care iubesc să-și provoace gândirea. Te așteptăm să explorezi noi dimensiuni ale artei contemporane!

Mai multe informații, aici.

 

Anul Nou care n-a fost 

  • Regia: Bogdan Mureșanu
  • Cinema Timiș | Piața Romanilor, nr. 1
  • 5 octombrie, ora 17:00

Filmul despre care vorbește toată lumea „Anul Nou care n-a fost”, în regia lui Bogdan Mureșanu, a luat deja premii importante la festivaluri: Premiul FIPRESCI, Premiul Cel mai bun film din secțiunea Orizzonti, Premiul Bisato d’Oro pentru Cel mai bun scenariu și Premiul Authors under 40 - mențiune specială pentru imagine, acordat directoarei de imagine Boroka Biro. Filmul este o tragicomedie a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, înaintea Revoluției din 1989, în care personajele caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică. Din distribuție fac parte Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Ioana Flora, Ada Galeș. 

Mai multe informații, aici.

Spațiile pentru comunitate, administrate de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, sunt  deschise tuturor, publicului larg și comunității. Cele 8 spații, la care se adaugă Cinema Victoria și Cinema Timiș, în caz că nu ai aflat încă, găzduiesc toată paleta de evenimente  pe care ți le poți imagina și dori să se întâmple în Timișoara.

 

 




Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?