Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunicate
21 decembrie 2023

Cinema Victoria și Cinema Timiș: bilanț la finalul unui an excepțional

Cinematografele tradiționale ale Timișoarei au renăscut! Cinema Victoria, care funcționează deja de peste un an, și Cinema Timiș, redeschis din octombrie, au strâns împreună peste 56.000 de spectatori la cele aproape 750 de proiecții de film și evenimente culturale organizate în 2023. Mai mult, cinefilii timișoreni au putut sta de vorbă cu regizori, actori sau alți invitați speciali la 95 dintre proiecții.
Redeschiderea Cinema Timiș | Foto: Mario Adamache

Cinema Victoria, sala din cartierul Bălcescu redeschisă în toamna lui 2022 și dedicată în special cinematografiei europene și evenimentelor comunității, încheie anul cu un bilanț de 41.031 de spectatori care au participat la cele 662 de proiecții și evenimente din program.

Aici au avut loc de-a lungul anului nu mai puțin de 19 festivaluri de film, la care se adaugă 11 focusuri tematice și 6 programe speciale recurente, cu proiecții lunare dedicate filmelor de cinematecă, dar și un cineclub al liceenilor sau proiecții adaptate pentru mămici însoțite de bebeluși.

De asemenea, în cadrul celor 76 de proiecții cu invitați speciali, spectatorii au participat la discuții și au avut ocazia să afle detalii din culisele filmelor.


Conferința „Gender Equality in cinema: Les Femmes de Cannes à Timișoara”, în cadrul Festivalului „Les Films de Cannes à Timișoara”, la Cinema Victoria | Foto: Andreea Eva Herczegh

Micii cinefili au avut și ei ocazia să descopere magia marelui ecran de la Victoria, la cele 85 de proiecții pentru toată familia, în după-amiezele de weekend, sau însoțiți de profesori, la una din cele 52 de proiecții școlare. Copiii reprezintă, de altfel, peste 20% din totalul spectatorilor, fiind un public-țintă important în strategia cinematografului.

Cinema Victoria este și o scenă multifuncțională care găzduiește în mod constant spectacole și evenimente ale comunității, programul din 2023 fiind completat de 17 spectacole de teatru, dans, concerte, stand-up comedy sau circ și magie, precum și de 21 de conferințe și dezbateri, multe dintre ele parte din programul oficial Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

În plus, începând cu acest an, Cinema Victoria este membru al Europa Cinemas, cea mai importantă rețea de cinematografe dedicate filmului european din lume.


Porți deschise pentru cei mai mici #CinefiliDeCimișoara, la Cinema Victoria

Și Cinema Timiș a avut parte de un start bun în toamna acestui an, atrăgând 15.059 de spectatori în cele 11 săptămâni de la redeschidere.

Sala de 500 de locuri din inima Timișoarei, dedicată premierelor celor mai așteptate filme, dar și evenimentelor muzicale și spectacolelor de public larg, și-a recâștigat locul în viața culturală a orașului. Programul a cuprins 82 de proiecții de film și evenimente, mai multe dintre ele desfășurându-se cu toate locurile ocupate.


Cinema Timiș s-a redeschis pe 13 octombrie 2023 | Foto: Mario Adamache

De un succes deosebit s-au bucurat cele 19 proiecții de film în premieră urmate de sesiuni de Q&A cu regizori și actori, care s-au succedat în fiecare sfârșit de săptămână de la redeschidere, aducând în fața spectatorilor timișoreni invitați precum Tudor Giurgiu, Radu Jude, Nora Iuga, Paul Negoescu, Mircea Bravo, dar și Maiwenn sau Catherine Corsini.

Cinema Timiș a găzduit și 3 festivaluri de film, care au acoperit gusturi foarte diverse: Les Films de Cannes, cu cele mai importante filme premiate la Cannes și multe realizatoare de marcă din diferite țări europene care au venit să le prezinte publicului timișorean, Dracula TiMes, aflat la prima ediție locală, care a propus un program bogat amatorilor genurilor fantasy și horror, și Izanagi, festivalul de animație japoneză, care a fost un neașteptat succes, atrăgând peste 2.200 de spectatori în 2 zile.


Festivalul de animație japoneză Izanagi, la Cinema Timiș

În sala de la Cinema Timiș a răsunat în această toamnă și muzica: de la artiști locali sau naționali cu ritmuri de jazz sau blues, la acordurile chitaristului suedez José González, în cadrul Timișoara 2023 la nesfârșit, și de la concerte live la concerte pe ecran ale unor îndrăgiți artiști internaționali, prezentate în exclusivitate în orașul nostru.


Concert José González @ „Timișoara 2023 la nesfârșit”, la Cinema Timiș | Foto: Florin Gherasim

„Mă bucur că am reușit să redeschidem două săli de cinema moderne, cu dotări multifuncționale, în decurs de un an. Pentru prima dată după foarte mult timp, în 2023, cinematografia de autor nu a mai fost marginală, ci a strălucit în oferta culturală a Timișoarei grație programului de la Victoria și Timiș. Numărul mare de spectatori curioși și entuziaști, dar și de organizatori de evenimente dornici să-și prezinte proiectele pe scena sau ecranul celor două cinematografe, ne confirmă că acestea erau așteptate și sunt un proiect de succes pentru orașul nostru. Mulțumesc echipei de aici pentru pasiune și dedicare.”

– Dominic Fritz, primarul Timișoarei

Cele două cinematografe tradiționale ale orașului, reabilitate de Primăria Municipiului Timișoara, sunt administrate de o echipă din cadrul Centrului de Proiecte, având fiecare o identitate proprie și un program complementar.

„Dincolo de cifrele de frecventare foarte bune, mult peste media la nivel național, vedem deja cum se coagulează o comunitate de cinefili fideli în jurul lor, care preferă un alt fel de experiență cinematografică. Victoria și Timiș fac parte din moștenirea anului Capitalei Culturale, și povestea lor este abia la început.”

Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografelor

După un an plin, Cinema Victoria și Cinema Timiș intră într-o scurtă vacanță începând din 22 decembrie. Ambele săli se redeschid în ianuarie, iar programul proiecțiilor primei săptămâni, din care nu lipsesc premierele și proiecțiile în exclusivitate, este deja disponibil pe www.cinemavictoria-tm.ro și www.cinematimis-tm.ro.


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?