Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
12 octombrie 2023

Ce poate face cultura pentru un oraș?

Cum schimbă cultura legile, administrația, politicile și strategiile publice locale și naționale? Cum dezvoltăm împreună orașe mai bune, cu aportul culturii?
Vizită la Primăria Municipiului Timișoara (12 octombrie 2023) | De la stânga la dreapta: Dominic Fritz (primarul Timișoarei), Raluca Iacob (Coordonatoare Power Station și monitorizare-evaluare rezultate și impact) și Anastasia Ștefăniță (GIZ Moldova)

În perioada 12-18 octombrie 2023, Timișoara este gazdă și spațiu de învățare pentru o delegație din Republica Moldova, în cadrul unui schimb de experiență organizat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH în Republica Moldova și Reprezentanța Fundației Solidarity Fund din Polonia în Republica Moldova.

Sub titlul „Orașe mai bune, cu aportul culturii”, acest schimb de experiență pune în legătură reprezentanți cu roluri cheie din orașele implicate. Delegația, formată din Angela Țurcanu, secretar de stat în Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ion Budeci, secretar de stat în Ministerul Culturii, Roman Guneavii, consilier al ministrului culturii și reprezentanți ai administrației locale și centrale sau ai Agențiilor de Dezvoltare Regională, are un program de vizite de lucru și întâlniri cu reprezentanți ai Primăriei Municipiului Timișoara, ai Centrului de Proiecte, directori ai instituțiilor cheie pentru cultură și actori culturali din Timișoara.


Timișoara 2023 – spațiu de învățare și schimb de experiență

În cadrul acestora, reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara le-au prezintat partenerilor moldoveni strategia de dezvoltare urbană a Municipiului Timișoara, reforma ecosistemului de servicii publice și rolul administratorului public, precum și modernizarea și transformarea unor spații extrem de importante pentru oraș.

O temă esențială a schimbului de experiență este rolul programului „Timișoara – Capitala Europeană a Culturii”. Alexandra Rigler – directoarea Centrului de Proiecte, Ramona Laczko-David – coordonatoarea proiectului Timișoara 2023 și experții din cadrul departamentului Programe și Proiecte vor vorbi luni, 16 octombrie, despre transformările datorate acestui titlu pentru oraș, rolul apariției noilor instituții locale fondate pentru a gestiona resurse publice pentru proiecte ale comunității și programe de finanțare din fonduri locale nerambursabile, precum și crearea unor oportunități de finanțare în premieră. Tot despre finanțări vor vorbi și Sorin Enus și Miruna Dicu, din cadrul Biroului Europa Creativă România. Europa Creativă este cel mai important program de finanțare al Uniunii Europene dedicat sprijinirii sectoarelor creative, culturii și audiovizualului.


Vizită la Primăria Municipiului Timișoara (12 octombrie 2023)

Partenerii din Republica Moldova vizitează, de asemenea, Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara, Muzeul de Apă, FABER, Muzeul de Artă din Timișoara, MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, spații care în această perioadă găzduiesc o serie de expoziții și festivaluri. În cadrul vizitei, Alexandra Trofin (OAR – Filiala Timiș), Oana Simionescu (FABER) și Mihaela Vețan (CRIES) vor prezenta conceptul și impactul în oraș al fiecăruia dintre proiecte.

Vizita de studiu la Timișoara a delegației din Republica Moldova „Orașe mai bune, cu aportul culturii” face parte din programul Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și implementată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Vezi programul detaliat al schimbului de experiență „Orașe mai bune, cu aportul culturii” (12-18 octombrie 2023, Timișoara)

Vezi lista participanților din Republica Moldova

Vezi lista speaker-ilor din Timișoara


Vizită la Primăria Municipiului Timișoara (12 octombrie 2023)
Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?