Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
10 ianuarie 2023

Capitalele Europene ale Culturii în 2022 au predat ștafeta

Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia), cele trei Capitale Culturale Europene în 2022, au predat oficial prestigiosul titlu orașelor Timișoara, Veszprém-Balaton (Ungaria) și Elefsina (Grecia) – Capitalele Europene ale Culturii în 2023.
Ceremonia de predare a titlului de Capitală Europeană a Culturii către cele 3 orașe care dețin titlul în 2023 (Atena, 9 ianuarie 2023). Credit fotografii: John Stathis

Ceremonia s-a desfășurat pe 9 ianuarie, la Muzeul Acropole din Atena, sub titlul O flacără pentru cultură și un viitor comun” și a fost marcată de momente artistice și de discursurile reprezentanților fiecărui oraș prezent. Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii, au reprezentat Timișoara la acest eveniment simbolic.


Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii

Evenimentul a fost un nou prilej de a reaminti sensul Capitalelor Europene ale Culturii, ca proiecte unice care celebrează cultura europeană. Misiunea lor este de a conecta oamenii, orașele și țările și contribuie la consolidarea Europei într-un mod durabil.


Trofeele simbolice ale orașelor care preiau ștafeta

Atena a fost primul oraș care a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în anul 1985, la  inițiativa fostei ministre a culturii, Melina Mercouri, din Grecia, și a omologului său francez, Jack Lang. Obiectivul a fost acela de a aduce cetăţenii europeni aproape, prin cultură, istorie și valori comune. 

Proiectul de Capitală Europeană a Culturii al fiecărei țări care a câștigat acest titlu de-a lungul anilor este un efort comun al autorităților, al oameni de cultură și al cetățenilor. În contextul acestui prestigios titlu, sute de artiști, instituții, voluntari și cetățeni construiesc proiecte durabile în orașul sau regiunea lor, contribuie la dezvoltarea sa culturală, socială și economică.

Toate orașele, foste și actuale Capitale Europene a Culturii, sunt membre aIe Familiei Capitalelor Europene a Culturii (ECoC Family). Între ele există o permanentă colaborare prin proiecte comune, schimburi de idei și bune practici, lucru care întărește cooperarea transfrontalieră.


Discursuri ale reprezentanților orașelor Capitale Europene ale Culturii
Reprezentanți ai orașelor Capitale Europene ale Culturii, oameni de cultură și presă, la ceremonia de predare a titlului
Discursuri ale reprezentanților orașelor Capitale Europene ale Culturii
Elefsina,Timișoara și Veszprém-Balaton duc titlul mai departe, în 2023
Efcharistó Athina!
Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?