Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
4 octombrie 2023

Call-center pentru persoanele cu mobilitate redusă care doresc să participe la evenimentul „Timișoara 2023. Celebrarea orașului”

Persoanele cu mobilitate redusă care doresc să participe la evenimentele din cadrul „Timișoara 2023. Celebrarea orașului” (6-8 octombrie 2023), pot suna la numărul 0356-981 (până vineri, 6 octombrie inclusiv), pentru programări pentru utilizarea serviciului de transport adaptat și a lizei pentru scări, puse la dispoziție de către Societatea de Transport Public Timișoara, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Asociația Ceva de Spus.
Sursa foto: Asociația Supereroi printre noi

„Aștept cu nerăbdare Celebrarea orașului, unde voi putea urmări în bune condiții Turneul de baschet 3x3 și voi vizita alte câteva spații prietenoase pentru persoanele utilizatoare de fotoliu rulant, de-a lungul Begăi. În pavilionul din Parcul Copiilor, împreună cu colegii din asociație, vă așteptăm la câteva activități pregătite chiar de noi.”

Andrei Gerber, utilizator al fotoliului rulant și membru al Asociației Ceva de Spus

Timișoara 2023. Celebrarea orașului (6-8 octombrie 2023) este un eveniment incluziv, o sărbătoare pentru întreaga comunitate. S-au luat măsuri care să crească gradul de accesibilitate al spațiilor și evenimentelor din program.

Celebrarea orașului aduce o nouă premieră în Timișoara, un nou pas mic și firesc pentru o participare cât mai largă din comunitate. Concertul cu muzică din desene animate susținut de muzicieni ai Filarmonicii Banatul Timișoara și spectacolul de teatru Povești africane invită în mod special persoane neurodiverse și cu diverse abilități. În acest sens, organizatorii au pregătit mai multe facilități de accesibilitate, de la voluntari zâmbitori pentru orientare, kituri senzoriale, căști antifonice, broșuri în limbaj ușor de înțeles, elemente la tactile. Sperăm că tot mai multe evenimente vor urma exemplul.”

Teodora Borghoff, expertă în incluziune socială, membră a Echipei Curatoriale Timișoara 2023

Pavilionul din Parcul Copiilor găzduiește activități din mai multe proiecte și inițiative culturale în parteneriat cu asociații ale persoanelor cu dizabilități din Timișoara. Expoziția Feel The City – Cultură pentru toți de-a lungul Canalului Bega pune la dispoziția persoanelor nevăzătoare și nu numai machete tactile 3D ale unor spații cu destinație culturală situate pe traseul Bega: Filarmonica Banatul, clădirea FABER, Centrul Reformat Noul Mileniu și Turnul de Apă din cartierul Iosefin. Atelierele Perspective – Timișoara 2023 For All, organizate de Asociația Kabaitan, propun publicului activități diverse centrate pe subiectul accesibilizării și incluziunii. Pavilionul va găzdui și un spațiu de odihnă menit să ofere repaus senzorial persoanelor neurodiverse dar și altor tipuri de public.

Tot în cadrul Timișoara 2023. Celebrarea orașului vor fi organizate 3 tururi ghidate adresate persoanelor cu dizabilitate de vedere, Timișoara prin alți ochi. Comunitatea persoanelor surde din Timișoara beneficiază pe parcursul celor 3 zile de un tur cu interpretare în limba semnelor române, susținut de Angela Mate.

Evenimentele din zona Uszoda au spații pentru fotolii rulante lângă tribune, voluntari pentru sprijin, toaletă mobilă adaptată și acces pentru posesorii de card de parcare pentru persoane cu dizabilități în zona restricționată pentru trafic. Doritorii vor putea viziona Turneul de baschet 3x3 precum și la concertele de la scena Uszoda de duminică, 8 octombrie, susținute de Domino (19:00) și Dubioza Kolektiv (20:45).

Spații incluzive

Centrul Cultural FABER (Splaiul Peneș Curcanul, nr. 4-5), care găzduiește expozițiile Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord, Performing 89. Stări de deziluzie și festivalul cu muzică alternativă Launmomentdat în curte, este un spațiu cu intrare fără bariere și are, de asemenea, toaletă adaptată.

Teatrul Basca găzduiește duminică, 8 octombrie, de la ora 19:00, spectacolul Puf Buf, în care protagoniști sunt copii cu deficiențe de auz. Spațiul este dotat cu o rampă mobilă iar organizatorii oferă sprijin la accesul în sala de spectacol.

Biserica Reformată Noul Mileniu, care găzduiește în fiecare dintre cele 3 seri câte un concert de jazz: Pawel Kaczmarczyk Trio / Yuri Daniel Quartet – Northern Lights (vineri, 6 octombrie, ora 19:00), Reto Weber & Jasper van’t Hof / Ruggero Robin Trio (sâmbătă, 7 octombrie, 19:00) și Nils Petter Molvaer / Airelle Besson (duminică, 8 octombrie, 19:00). Intrarea la evenimentele din cadrul Timișoara Jazz Festival se face pe bază de bilet, iar persoanele cu certificat pot face rezervări pentru locuri gratuite la numărul de telefon 0356-981.

__________________

Evenimentul „Timișoara 2023. Celebrarea orașului” este organizat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Programul cultural național „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” este finanțat de către Municipiul Timișoara, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș.

Parteneri principali Timișoara 2023: Banca Transilvania, Catena, Cramele Recaș, Linde Gaz România, Iulius Town, Profi

Parteneri „Timișoara 2023. Celebrarea orașului”: Decathlon, Mewi


Sursa foto: Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara
Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?