La evenimentul de predare a titlului, au fost prezenți din Timișoara, Ramona Laczko David, coordonatoarea programului Timișoara 2023 și Cosmin Tabără, viceprimarul Municipiului Timișoara.
Timișoara – Luminează orașul prin tine!
Peste 2.000 de evenimente, organizate de peste 800 de organizații românești și internaționale, de la spectacole de dans contemporan în curți interioare, la instalații sonore în sinagogi, de la concerte în premieră în România, la expoziții de artă contemporană în muzee și spații inedite, ateliere de creație, conferințe și multe altele, au luminat orașul în 2023 și vor continua să o facă și în 2024.
Timișoara – Capitala Europeană a Culturii a întărit convingerea că actul cultural joacă un rol semnificativ în dezvoltarea socială și economică a orașului și că puterea imaginației este esențială în parcursul de transformare al orașului.
Bogăția texturii urbane, care include peste 10.000 de clădiri istorice, spații publice generoase și cartiere istorice cu identități distincte, combinate cu dezvoltarea coridoarelor verzi-albastre de-a lungul Canalului Bega, fac ca orașul să fie atractiv pentru familii, profesioniști relocați din întreaga lume și spirite libere care călătoresc cu rucsacul în spate prin Europa.
Cosmin Tabără, viceprimarul Municipiului Timișoara, a declarat că „momentul în care Timișoara a câștigat titlul nu putea fi unul mai bun, pentru că a reînviat spiritul creativ și mândria locală. 1,3 milioane de participanți s-au bucurat de cele 2.000 de evenimente care au avut loc anul trecut, iar peste 3.000 de voluntari au activat în întregul oraș”.
Ramona Laczko David, coordonatoare a programului Timișoara 2023 în cadrul Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, a continuat prin a pune accentul pe faptul că „programe precum Capitalele Europene ale Culturii nu sunt un simplu eveniment ce se desfășoară pe parcursul unui an. Ele reprezintă, la modul real, un vector important în transformarea orașelor și în concretizarea modalităților în care cultura poate fi o forță motrice pentru a face orașele locuibile, relevante și atractive într-un context politic global din ce în ce mai dificil și în contextul provocărilor legate de grija față de mediu”.
Despre Capitalele Europene ale Culturii în 2024
Bodø, Norvegia | De la frig la cool
Bodø va fi prima Capitală Europeană a Culturii de dincolo de Cercului Polar. Cel mai mare proiect cultural din Norvegia din ultimii 10 ani, Bodø 2024, își propune să atragă peste 500.000 de vizitatori pentru ceea ce va fi cea mai lungă petrecere din lume – un an întreg de sărbători într-o regiune care se întinde pe o distanță de peste 800 km de la nord la sud. 1.000 de evenimente vor avea loc pe parcursul anului 2024. Printre cele mai importante evenimente din program se numără singura Bienală de Land Art din Europa; o mare sărbătoare cu ocazia Solstițiului de Vară; artă, film și teatru Sámi; un festival al libertății; o călătorie istorică de-a lungul căii ferate Nordland; un concert într-o peșteră scufundată; o nouă sculptură de 10 metri înălțime în largul mării; o expoziție despre laureatul premiului Nobel pentru literatură Knut Hamsun; o operă despre stocurile de pește; un festival al mâncării arctice; primul festival al luminii din Nordland – și multe altele.
Bad Ischl Salzkammergut, Austria | Cultura e noua sare
Salzkammergut este prima Capitală Europeană a Culturii într-un peisaj rural alpin, care reunește locuitori din 23 de municipalități și două landuri austriece care vor lucra împreună pe parcursul unui an întreg. Capitala Europeană a Culturii Bad Ischl Salzkammergut 2024 va oferi o multitudine de posibilități de împărtășire, chestionare și extindere a caracteristicilor, tradițiilor și punctelor de vedere speciale bine păstrate ale regiunii. În acest fel, obiectivul nu este de a neglija aceste numeroase caracteristici unice, ci de a le unifica printr-un spirit mai larg al comunității.
Tartu, Estonia | Artele Supraviețuirii
Capitala Europeană a Culturii Tartu 2024 este principalul eveniment din Estonia și cel mai mare proiect de cooperare regională între Tartu și Estonia de Sud. Programul de un an din Tartu și din sudul Estoniei, care aduce 1.000 de evenimente pentru persoane de toate vârstele, prezintă povestea Artelor Supraviețuirii – cunoștințele, abilitățile și valorile care ne vor ajuta să ducem o viață bună în viitor. Inspirați de cultură, construim un viitor mai bun. Tartu 2024 este versatil atât prin natura sa, cât și prin programul său. Pe de o parte, este o mare sărbătoare culturală care atrage vizitatori din Estonia și din străinătate, iar pe de altă parte, este o oportunitate de a include cât mai mulți oameni în stabilirea bazelor pentru o schimbare pe termen lung în Tartu și în sudul Estoniei.
O făclie pentru cultură și un viitor comun
Din 1985, când Melina Mercouri, ministră a culturii în Grecia, împreună cu omologul său francez, Jack Lang, au inițiat programul Capitalelor Europene ale Culturii, cu Atena ca prim oraș care a ocupat titlul, mai mult de 60 de orașe din Uniunea Europeană și nu numai au primit acest titlu.
Obiectivul a fost acela de a-i aduce pe cetățenii Europei mai aproape unii de alții, prin evidențierea bogăției și diversității culturilor europene și prin creșterea gradului de conștientizare a istoriei și valorilor lor comune. Capitalele Europene ale Culturii colaborează, aduc oamenii și culturile împreună.
Pentru a consolida această cooperare și pentru a sublinia importanța celebrării culturii, ca drept fundamental și ca pilon central al modului de viață european, predarea oficială a titlului de Capitală Europeană a Culturii este celebrată la Atena, Grecia, ca o oportunitate pentru reprezentanții oficiali de a reaminti semnificația și scopul Capitalelor Europene ale Culturii.
Downloadează comunicatul de presă oficial al evenimentului