Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunicate
3 februarie 2023

Anul 2022 pentru Centrul de Proiecte

Anul 2022 a fost anul în care Timișoara s-a pregătit pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. A fost un an efervescent, plin de evenimente și proiecte culturale, comunitare și sportive, în întreg orașul.
Ethnic Love Mix – Remix ID 2022, Asociația META Spațiu

În total au fost finanțate 122 de proiecte, prin intermediul celor 8 apeluri de finanțare din fonduri nerambursabile de la bugetul Municipiului Timișoara. De la acțiuni, proiecte și programe aflate la debut (Fabricultura, Understanding Alternate Realities, Educația e cheia, Timișoara la înălțime!, Festivalul de Arte Marțiale și Sporturi de Contact din Timișoara Info Point Sportiv, Educație Smart pentru elevii Liceului Teoretic Special IRIS etc) la acțiuni, proiecte și programe care s-au făcut deja cunoscute în peisajul comunității timișorene (Timișoara Jazz Festival, Beta 2022 – bienala timișoreană de arhitectură, Festivalul de Film Ceau, Cinema!, Simultan Festival 2022). Libera concurență a oferit posibilitatea aplicanților din mai multe orașe ca Arad, Cluj, Sibiu sau București să depună proiecte de care să beneficieze și comunitatea timișoreană. Fiecare proiect a fost evaluat una sau mai multe comisii, în funcție de specificul apelului, constituită din experți independenți aleși prin apel public.

Caracterul intercultural al orașului s-a reflectat în diversitatea ofertelor depuse și finanțate (Zilele Culturale Maghiare din Timișoara, ediția a VII-a, Better Together – program de educație pentru o comunitate #AlăturiDeRefugiati, Vox Mundi – ediția a V-a).

Puteți citi aici Raportul de Activitate.

Primul apel lansat anul trecut a fost Repere în Comunitate, Program cultural prioritar de finanțare nerambursabilă pentru proiecte culturale de anvergură, cu un buget în valoare de 3.000.000 lei. Prin acest apel au fost finanțare 7 proiecte culturale din cele 15 înscrise.

Cultura în Prezent (buget: 3.000.000) program general de finanțare nerambursabilă pentru acțiuni, proiecte și programe culturale în domeniile: arte vizuale, artă digitală și noile media, artele spectacolului, educație în/prin cultură, intervenții culturale, rezidențe, promovarea culturii scrise și patrimoniu cultural. La acest apel s-au înscris 116 oferte culturale, iar 34 au obținut finanțare.

Timișoara 2023 | Boarding Station (buget: 11.500.000 lei),sesiunea de finanțare pentru proiectele care constituie programul cultural prioritar Timișoara 2023, a finanțat proiectele cuprinse în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” actualizat.
Evaluarea și selecția au fost făcute de către membrii Echipei Curatoriale Timișoara 2023, echipa de 7 curatori și experți culturali responsabili de coerența artistică și coordonarea strategică a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Astfel, în anul premergător celui în care Timișoara ocupă titlul de Capitală Europeană a Culturii, locuitorii orașului s-au bucurat de peste 329 de evenimente și producții locale, care au implicat peste 1800 de artiști și operatori culturali, 55 de artiști în rezidențe, 1300 de voluntari și colaborări cu operatori culturali și instituții din 26 de țări.

Impuls în comunitate (buget: 2.000.000 lei), program general de finanțare nerambursabilă pentru acțiuni, proiecte și programe pentru comunitate. Din cele 44 de oferte înscrise au fost finanțate 25 de proiecte, în domeniile: educație proactivă; tineri în comunitate; mediu și calitatea spațiului urban; smart city.

Prin programul Orașul în Mișcare (buget: 2.000.000), dedicat proiectelor sportive, am susținut20 de proiecte și programe sportive au fost finanțare, din cele 30 înscrise.

Fondul pentru nevoi culturale de urgență a fost destinat în anul 2022 protejării și susținerii vieții culturale ca vector de dezvoltare al unor comunități reziliente, adaptabile și solidare. Bugetul disponibil pentru acest apel a fost de 1.050.000 lei, iar 9 proiecte au fost finanțare din cele 12 oferte înscrise.

Energie! Burse de creație artistică Timișoara 2023 (buget: 500.000 de lei) este o premieră în România. 37 de artiști independenți din domeniul artelor vizuale, al literaturii, al muzicii și artei sonore, în teatru, dans, performance, arte digitale și new media.

Onboard | Timișoara 2023 este programul prioritar de finanțare multianuală a Programului Cultural Timișoara 2023 actualizat. 30 de proiecte, care fac parte din Programul actualizat Timișoara 2023 au fost finanțate.

Ultimul apel lansat a fost Opening+. Suma de 800.000 de lei de la Ministerul Culturii a ajuns la 63 de proiecte culturale care completează evenimentul de deschidere a programului cultural național „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” (17-18-19 februarie 2023).

Centrul de Proiecte are în administrare mai multe spații, precum Bastionul Maria Theresia (aripa nord) care e acum în curs de reparații, iar lucrările vor fi finalizate în curând. Palatul Ștefania din Piața Traian a fost luat în comodat din toamna anului trecut și a găzduit expoziția Another Breach in the Wall, parte din Bienala de Arhitectură 2022, prin care s-a pus în valoare parterul și demisolul clădirii într-un mod creativ și inovator, care a atras peste 300 vizitatori.

În incinta Muzeului de Transport Public Corneliu Mikloși au fost găzduite 4 evenimente importante implementate de operatori locali: Festivalurile Simultan și Sabotage, Sit & Read, Bienala de Arhitectură - intervenție la turn, care au atras un total de aprox. 5.000 de persoane. Și parterul Centrului de Proiecte, precum și curtea interioară, de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1, au devenit spații de expoziție și evenimente. În 2022 a găzduit în peste 26 de expoziții, 19 întâlniri, 2 târguri ale creatorilor locali, 2 tabere de creație, 2 lansări de carte și 1 proiecție de film care, în total, au adus în locație aproximativ 5.000 de vizitatori.

Primul dintre cinematografele tradiționale renovat și redeschis, Cinema Victoria, funcționează cu program constant din 16 septembrie 2022 și s-a impus rapid ca un reper în agenda culturală a orașului, răspunzând necesității unui spațiu dedicat în special filmelor independente, care lipsea Timișoarei în ultimii 10 ani. În cele 14 săptămâni de funcționare din 2022, Cinema Victoria a propus 185 de evenimente și a atras 11.000 de spectatori.
Pe parcursul anului 2022, reprezentanții Centrului de Proiecte au participat la 20 de evenimente naționale și internaționale în țări ca: Serbia, Ungaria, Franța, Belgia, Grecia etc. Alte 10 evenimente au fost organizate sau co-organizate de către Centrul de Proiecte, dintre aceste amintim: „Fokus Fassbinder”, alături de Asociația Contrasens și Centrul Cultural German, 16-19 noiembrie, la Cinema Victoria (co-organizator), Festivalului „Les Film de Cannes à Timișoara”, alături de Asociația Cinemascop, 28-30 octombrie (co-organizator) sau „Inima teatrului Noh”, în colaborare cu Yamamoto Noh Theatre (Japonia) și EU-Japan Fest, 22 iunie 2022 (co-organizator).


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?