Centrul de Proiecte și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara marchează 35 de ani de libertate, de la Revoluția din Decembrie 1989, printr-un eveniment special care îl are ca invitat pe Dan Perjovschi, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști vizuali români. Miercuri, 11 decembrie 2024, artistul Dan Perjovschi va crea o lucrare grafică, în prezența publicului, pe unul dintre pereții Centrului de Informare Turistică Timișoara.
Totodată, o serie de lucrări ale artistului, reunite sub tema „De ce ? mbrie 1989” și inspirate de conceptul libertății, vor fi expuse în aer liber în Timișoara. Publicul va putea admira aceste creații atât în centrul orașului, pe ferestrele fostei Garnizoane, cât și în cartierele orașului, unde vor fi amplasate pe 10 cuburi. Expoziția va fi deschisă până pe 8 ianuarie 2025 și face parte din programul „35 de ani de libertate”, organizat de Primăria Municipiului Timișoara.
Lucrările artistice propuse au scopul de a sensibiliza generațiile tinere, care nu au trăit în comunism și le oferă repere importante pentru a-și construi o imagine obiectivă despre comunism și Revoluție. Lucrările prezintă, printr-o serie de cuvinte cheie sau imagini sugestive, în stilul deja consacrat al artistului Dan Perjovschi, miza Revoluției din Decembrie 1989, dar și provocările prin care trece Europa acum.
În data de 11 decembrie, în intervalul 12:00-17:00, Dan Perjovschi se va afla la Timișoara pentru a realiza o lucrare grafică live, în prezența publicului și în dialog cu el, în cadrul spațiului din Infocentrul Turistic al Municipiului Timișoara, strada Alba Iulia nr.2. Accesul publicului la evenimentul din data de 11 decembrie este liber, în limita capacității spațiului.
Dan Perjovschi trăiește la București și Sibiu. Desenează critic, cu umor, direct pe pereții instituțiilor de artă din toată lumea, comentând politic, social și cultural cotidianul societății globale. Desene lui alb negru sunt editoriale vizuale. A avut expoziții personale la Tate Modern Londra, MoMA New York, Macro Roma, Moderna Museet Stockholm, Reykyavik Art Museum, Vannabbe Eindhoven, Ludwig Cologne, Kunsthalle Hamburg, Nasher Museum Duke University sau Kiasma Helsinki, precum și expoziții de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, Castello di Rivoli Torino, MoMA San Francisco, MUAC Mexico, MAM Varsovia, MCBA Lausanne, sau MOT Tokyo. Expune la Timișoara din 1991 la Stare fără titlu. A participat la toate edițiile Festivalului de performance „Zonaˮ (1993-2002), precum și la Bienalele Beta și Art Encounters.