Centrul de Proiecte
Timișoara
Expoziție

Zilele Culturii Sârbe la Timișoara, Ediția a XIX-a | Transfigurare și Aquarele bănățene

15–18 noiembrie 2024

Uniunea Sârbilor din România propune, în cadrul Zilelor Culturii Sârbe la Timișoara - Ediția a XIX-a, pe lângă diferite evenimente și manifestări cultural-artistice, două expoziții de artă. Transfigurare/Preobraženjska izložba  și Acuarele bănățene.

Transfigurare/Preobraženjska izložba este o expoziție colectivă a unui grup de artiști care au participat în tabăra de creație din vara anului 2024. Tabăra este o tradiție a comunității artistice și a adus împreună și anul acesta artiști din România, Serbia, Ungaria Bulgaria și Bosnia. Expoziția colectivă va fi vernisată va avea loc și vernisaj de expoziție. Lucrările realizate în cadrul taberei vor fi expuse pe simezele galeriei Parter a Centrului de Proiecte.

Program:

Vernisaj | 15 noiembrie, vineri | ora 19:00 
15 noiembrie-18 noiembrie | 15.00-18.00

Expoziția Aquarele bănățene este realizată de artistul Mihail Mile Kulačić din Zrenjanin (Serbia). Lucrările artistului sunt realizate în tehnica acuarelei, inspirate de peisaje bănățene. În lucrări sunt surprinse și clădiri istorice, biserici vechi din lemn sau din piatră, case tradiționale cu curți largi și grădini, reflectând influențele arhitecturale ale diferitelor culturi din Banat. Artistul a surprins și momente din viața rurală, oameni lucrând în câmpuri, copii care se joacă, obiceiuri tradiționale sau evenimente specifice zonei. Banatul este o regiune multiculturală, cu o diversitate etnică semnificativă - români, maghiari, sârbi, germani și alte grupuri etnice.

Program:

Vernisaj | 18 noiembrie, vineri | ora 19:00 
18 noiembrie-20 noiembrie | 15.00-18.00

 

Uniunea Sârbilor din România este o organizație publică nonprofit, care are ca principal scop reprezentarea cetățenilor de etnie sârbă din România. În cele peste două decenii de existență, Uniunea Sârbilor a militat atât pentru conservarea identității sârbe, a tradițiilor și obiceiurilor, prin valorificarea tezaurului cultural, folcloric și etnografic, cât și pentru promovarea culturii sârbe în România și a culturii române din Serbia. Uniunea Sârbilor din România susține cultura și tradițiile sârbești, dar este preocupată și să întărească legăturile sârbilor cu românii. Printre manifestările pe care Uniunea le desfășoară cu regularitate sunt Întâlnirile prietenești ale copiilor (clasele I-IV), Festivalul European al Folclorului Sârbilor din diasporă, Taberele de creație, de istorie, obiceiuri, tradiții, Zilele Culturii Sârbe la Timişoara, Ziua Culturii Sârbe la Bucureşti, Academia Sfântul Sava, Maratonul dansului şi cântecului popular sârbesc. Simpozionul știinţific internațional Cultura materială şi spirituală a sârbilor din Regiunile multietnice si/sau periferice, Întâlnirile literare Dușan Vasiliev, Olimpiada de limba sârbă din România, Festivalul de tradiții și obiceiuri pentru copii Venaț, dar și altele.

Uniunea Sârbilor din România editează săptămânalul Naşa Reci (Cuvântul nostru) şi revista literară bianuală Knijevni jivot (Viaţa literară), anuarul Banatski almanah (Almanahul bănăţean),bi-anualul Novi Temisvarski vesnik, revista științifică Ishodista. Începând cu anul 1992, Uniunea editează cărţi în limba sârbă. Cărțile scriitorilor sârbi din România sunt realizate la Editura Uniunii Sârbilor din România.


Program

Arhivă program

Este utilă această pagină?