Centrul de Proiecte
Timișoara
Expoziție

Divergență | Divergence

4–18 mai 2025

 

Vernisaj | 4 mai | 18:00-19:00

Program de vizitare

6 - 10 mai | 16.00 -20.00

11 mai | 12.00 -16.00

12 - 14 mai | 16.00 -20.00

15 mai | 14.00 -18.00

16 - 18 mai | 16.00 -20.00

Expoziția colectivă de arte vizuale Divergență | Divergence este organizată de Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara, va fi vernisată de scriitorul Robert Șerban, iar muzicienii Zsolt Szabo și Levi Molnar vor asigura fondul muzical. Lucrările din expoziție aparțin unor artiști care provin din medii diferite, realizate în tehnici diferite, cu viziuni artistice, abordare și experiență diferite. Alături de artiști consacrați vor expune și artiști tineri, emergenți. Numitorul comun este dat de tematica expoziției, pe care fiecare artist o trece prin filtrul propriu, cu o propunere vizuală personală, de la lucrări de grafică, pictură, sculptură, arte textile până la instalație. Divergență | Divergence este ancorată în realitatea creată de contextul socio-politic actual, în care diferențele de opinii se accentuează și se adâncesc, distanțând și marginalizând grupuri de indivizi, ducând astfel la o divizare a societății. În cadrul expoziției se va desfășura un atelierul susținut de Szekely(Găurean)Cristina, unul din artiștii expozanți și curatorul expoziției. Atelierul va presupune explorarea unor tehnici grafice și picturale, folosind materiale diverse, lăsându-ne inspirați de creațiile artiștilor expozanți.

Artiști expozanți:

Bajkó Attila, născut la Miercurea Ciuc și a studiat artele la Timișoara și la Budapesta. Cunoscut publicului mai cu seamă pentru spectaculoasele sale decoruri pentru teatru și pentru picturile pe lemn meticulos elaborate și de o incredibilă bogăţie a detaliilor, Bajkó Attila a debutat cu succes în ilustraţia de carte în volumul Királylányok, Tündérek, Boszorkányok, de Pápes Éva (2013), urmat de The Princess and The Pigeon, de John Lane (2015), Giusina, cămila de București, de Andreea Micu (2019) și Ragyog a mindenség: Erdélyi gyermekvers-antológia (2021).

Farkas Endre, s-a născut în 1983 la Timișoara, unde a absolvit Facultatea de Arte și Design, secția Sculptură. A avut numeroase participări la expoziții de grup, precum și expoziții personale, atât în țară, cât și peste hotare. Farkas Endre își construiește sculpturile folosind unități geometrice, structuri omogene formate din patrulatere, triunghiuri, cercuri și planuri. Demersul său artistic se clădește pe raționalismul plasticității și în universul constructivismului formelor geometrice. În compozițiile sale, aceste forme apar într-un joc între gol și plin, susținând rolul de organizare a spațiului. Se poate observa, fără urmă de îndoială, influența artistului Ingo Glass, care în arta sa urmează îmbinarea formei, a culorii și a spațiului.  Artistul continua să inoveze, să experimeteze, să folosească materiale diverse și noncomformiste, provocând în continuu privitorul și adresându-se cu o nuanțată și ironică persiflare asupra problemelor societății contemporane. Cea mai recentă direcție de cercetare vizuală a artistului atrage prin jocuri de suprapuneri, transparențe, alăturări, combinații cromatice și alternare de forme.

Gábor Zoltán, născut la Odorheiu Secuiesc, este masterand la Facutatea de Arte și Design din Timișoara, secția Pictură. A participat la numeroase expoziții colective. Lucrările sale sunt reflexia propriilor trăiri, critica la adresa societății este prezentă atât în imagistica figurativă, cât și în cea nonfigurativă. Culorile vibrante și folosirea technicii mixte îi definesc stilul.

Găurean Cristina, născută în 1983 la Tg. Mureș. A studiat grafica la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, obținându-și doctoratul în arte în 2018. A avut numeroase participări la expoziții de grup naționale și internaționale, precum și expoziții personale.  În demersul său artistic, pune accent pe interferența între desenul în creion sau peniță și gravura în metal, explorând analitic și  metodic în egală masură cele două genuri artistice, nealterându-le și eliminând tehnicile improvizate. Artista continuă să experimenteze, să inoveze, să spargă delimitările, apelând la o varietate de tehnici grafice. “Înscris într-un context personal — în care nevoia de a surmonta angoasa existenţială se îmbină cu dorinţa de înţelegere şi revelare a universului interior prin introspecţie şi creaţie —, dar şi în contextul mult mai vast, transpersonal, al istoriei artelor şi al preocupărilor contemporane pentru problematica identităţii, tematica autoportretului i-a permis autoarei, pe de o parte, să-şi exploreze şi să-şi exprime individualitatea creativă şi, pe de altă parte, să abordeze anumite aspecte ale artei figurative din perspectiva acestui subgen surprins în evoluţia sa, de la începuturi şi până azi.” conf.univ.dr. Dumitru D. Penteliuc Cotoșman

Jakabházi Sándor, născut în 1954, este artist plastic, membru UAPR și profesor universitar dr. habil la Universitatea de Vest – Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Graficianul are o prezență susținută pe simezele și în viața culturală timișoreană, precum și numeroase premii și distincții obținute la expoziții, bienale internaționale. Ușor recognoscibil, stilul lui Jakabhazi aduce dimpreună o rigoare dinamică a geometriei ce se topește armonic la întâlnirea cu o cromatică stenică, vie și luminoasă.

Lihor Laza Eva, sculptor și fotograf, absolventă a Facultății de Arte și Design din Timișoara, secția Sculptură. A participat la expoziții de grup națioanle și internaționale.

Makai Mercedes Mónika, născută în Oradea, și-a finalizat studiile la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, secția Pictură. Încă din anii de liceu și de gimnaziu s-a simțit atrasă de artele vizuale, iar acum acestea fac parte din viața artistei, care se află într-un moment de continuă căutare și cercetare artistică.  Este preocupată de teme diverse și tehnici diferite,  toate gravitând însă în jurul unei trăiri, a unui impuls ori gând personal. Compozițiile sale sunt preponderant figurative, dar apar și elemente abstracte, care se îmbină în perfectă armonie.

Mátyás Zsolt Imre, născut în 1968 la Tg. Mureș, a studiat desenul și pictura alături de artistul László Angi, urmând ca în anii de liceu să se familiarizeze și să aprofundeze tâmplăria de mobile stil și arta sculpturii în lemn, sub îndrumarea sculptorului Szenthe Benedek. Atestatul și l-a susținut în sculptura în lemn. În anii care au urmat, Mátyás Zsolt a continuat să studieze artele plastice de unul singur, devenind un artist autodidact. A absolvit Universitatea de Arte din Târgu Mureș, secția actorie în 1994, iar masteratul în regie l-a obținut în cadrul aceleași universități, în 2007, în prezent fiind actor la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara. După o lungă perioadă de repaus, în 2019 s-a reaprins pasiunea pentru desen, pictură și sculptură. Recentul stins din viață, Emilian PAPI Rosculescu i-a fost nu doar maestru, ci și artistul și omul care a avut un rol semnificativ în viața și creația sa. Seriile de lucrări de grafică Tragedia omului și Pericles, a journey au fost expuse în multiple spații expoziționale între anii 2021-2024.

M. Kiss Hedy, născută în 1956 la Timișoara, și-a finalizat studiile la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, secția Textile-Tapiserie. În prezent este conf.univ.dr.habil în cadrul facultății absolvite. Activitatea sa profesională este vastă, fiind directorul programului de studii Conservare Restaurare în perioada 2012-2021, președintele Asociației pentru Patrimoniu, Artă și Natură Timișoara, autor de cursuri de specialitate conservare-restaurare, de volume științifice colective și de autor, de cursuri de specialitate, restaurator, curator, artist plastic, membru UAPR. Are o bogată participare la expoziții colective naționale și internaționale.

Marosan-Micota Ildiko, născută în1960 la Timișoara, este membru UAPT din 2009. Expoziții personale: Galeria de artă Helios, Hotel Central, Galeria Iulia, Biblioteca de Artă, Cafe D"Arc. Expoziții colective: Galeria de artă Helios, Muzeul de Artă, Art Gallery Lugoj, Reșița. Lucrări în colecții particulare: Germania, SUA, Italia, Danemarca, China, România.

Nagy Attila. Născut în 1985 la Tg. Mureș, și-a terminat studiile la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, secția Sculptură. Este membru UAPR și lucrează ca și restaurator de monumente arhitecturale.

Nagy Deborah, (n. 2002) este studentă  în primul an de master la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. A început să expună din 2018, în expoziții de grup,  „Media art exhibition with and about teenagers” la Muzeul de Artă, din Arad. Printre cele mai importante participări ale sale se numără: „Micro Maps”  expoziție de grup, la Muzeul Național de Artă, Timișoara, 2021; „Prezență/Jelenlét” expoziție de grup a artiștilor maghiari din Timișoara la Centrul Multifuncțional Bastion, 2023; Bienala Internațională de Artă vizuală Brașov, „Oximoron”, ed. a III-a, la Vila Adler, 2023; ,,Trup și transformare” expoziție de grup la UVT Art Center, 2024, alături de expoziția de grup ,,EcH2o” la Ornella Fusion Gallery.

Neagu Ecaterina. Membră a UAPR, filiala Timișoara, secția pictură, MAOE(Magyar Alkotóművészek Egyesülete) – Ungaria, sectia pictură. Studii de specialitate: Facultatea de Arte Vizuale, Universitatea de Vest,Timișoara. Expozitii personale : in Romania, Ungaria, Austria, Spania, Germania. Expozitii de grup : Romania, Bulgaria, Chișinău, Ungaria, Mexic, SUA, Polonia, Italia, Egipt etc. Lucrări în colecţii de stat şi particulare:  România ,Ungaria, Danemarca , Germania,SUA (Chicago, Madison), Irlanda, Italia, Franţa, Elveţia, Finlanda, Spania, Ethiopia etc.

Novak Nora, născută în 1950 la Timişoara, este absolventă a Universităţii de Arte Plastice "Universitatea de Vest Timişoara" Promoţia 1995, fiind membră UAPR din 1990. A avut numeroase participări la expoziții de grup, expoziții de gravură mica și ex libris, tabere de creație naționale și internaționale, precum și expoziții personale. Nora Novak a fost distinsă cu premii la nivel internațonal și are lucrări în muzee și colecții private în Belgia, Finlanda, Germania, Ungaria, Suedia, Japonia, China, Canada, Brazilia, Argentina, Peru, Chile, India, Coreea și România. Despre lucrările Norei Novak, Robert Șerban în volumul Timișoara (20) Artiști ai Generației `80, 2015 remarca: „ Trecută prin excelenta şcoală de desen a lui Iulius Podlipny, graficiana îşi însuşeşte în facultate tehnicile de lucru ale gravurii şi, mai apoi, în anii de după absolvirea ei, le aprofundează. Fuge din zona subiectelor ideologice (peisaje industriale citadine, eroice, etc.), care erau la modă, şi expune, în 1982, un ciclu de – Bestiuțe – de inspirație düreriană, unde imaginația îi e servită de buna stăpânire a mijloacelor artistice. Interesul pentru zona fantasticului, pentru o faună ce erodează din tiparele obişnuitului şi intră în teritoriile unui regn mitico-simbolic, este cel care alimentează constant lucrările Norei Novak.”

Paree Hahn Magdalena, născută în 1947 la Ineu, și-a finalizat studiile masterale la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, secția Pictură. A avut numeroase expoziții colective și personale în țară și în străinătate.

Pataki Ana-Maria, născută în 1968 la Salonta, este absolventă la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea Arte şi Design, specializarea sculptură. A participat la expoziții colective naționale. In 2015 a primit Premiul pentru Tineret al Salonului Artelor Vizuale, domeniul –sculptură Salonul Artelor VizualeTimişoara Ediţia a75-a.

Torony Pal, născut în 1953 la Voiteg, este membru UAPR din 2010. A participat la numeroase expoziții de grup și personale. Demersul său artistic se manifestă în pictură, domeniu în care  putem urmări diferitele direcții artistice. “Există o permanentă reluare a picturii ca tradiţie, ca o nevoie interioară de a mă exprima. Zidul perisabil, reflexele de lumină, confirmă o preocupare pentru materie, pentru mişcare. Prezenţa simbolului în anumite lucrări conferă un dialog de ordin superior. Culoarea, seva pastelor picturale, sunt unicele modalităţi de a-mi exprima trăirile lăuntrice, căutările şi emoţiile.” –  afirmă artistul.

Tar Béla, născut în 1964 la Cluj, județul Cluj, România, și-a absolvit studiile la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Este membru UAPR, activitatea sa artistică desfășurându-se în domeniul picturii și al restaurării. A avut 14 expoziții personale, a participat la 84 expoziții de grup în țară și în străinătate și în 23 tabere de creație. Demersul artistic, care poartă însemnele expresionismului abstract și, într-o oarecare măsură, a  unui suprarealism discret, reținut, se manifestă prin preocupările sale îndreptate către forțele definitorii ale universului interior și înconjurător: dinamica, accelerația, pulsarea, transformarea, fisurarea, divizia și uniunea etc. Atenția artistului este îndreptată către atingerea, crearea deplinătății vizuale.

Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara organizează activități culturale, educative, sociale și sportive, cu scopul de a crește și întări comunitatea maghiară, precum și pentru a oferi o deschidere către persoanele aparținătoare de majoritatea și minoritățile etnice existente în această zonă geografică. Scopul asociației este cunoașterea și păstrarea valorilor culturale în limba maternă, susținerea tradițiilor, sprijinirea vieții artistice, literare, prin evenimente, ateliere și alte întruniri gratuite. Activitățile au un caracter incluziv, membrii își găsesc locul conform intereselor proprii, se respectă și se sprijină reciproc și împreună construiesc, cu speranță și încredere, o comunitate colaborativă și încurajatoare. Zilele Maghiare Bănățene este evenimentul principal, recurent și cel mai complex organizat de această asociație. În anul 2024 s-a bucurat de realizarea celei de-a XXVIII-a ediții, care a însumat 36 de evenimente, derulate în 11 localități, pe parcursul a 15 zile. Expoziția de arte vizuale este unul din evenimentele așteptate și nelipsite din programul Zilelor Maghiare Bănățene. Din anul 2023, asociația realizează expoziția de arte vizuale și în cadrul Zilelor Culturii Maghiare din Timișoara, invitând atât artiști plastici profesioniști, cât și artiști care își manifestă activitatea artistică în diverse alte domenii culturale.


Program

Arhivă program

Este utilă această pagină?