Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Ziua omagială Bartók Béla

Perioada
iunie - octombrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
182.600 lei

Bartók Béla este cel mai cunoscut compozitor care s-a născut și a copilărit în regiunea noastră.  Opera sa este cunoscută și apreciată la nivel mondial. Anii copilăriei petrecute la Sânnicolaul  Mare, într-o comunitate multietnică, și-a pus amprenta pe activitatea lui de compozitor. Cu toate  acestea, opera sa nu este suficient de bine cunoscută și apreciată în regiunea sa natală. Scopul proiectului este  promovarea operei lui Bartók Béla printr-o serie de activități și un spectacol care să oglindească diversitatea artistică a  creației sale.

Proiectul Ziua omagială Bartók Béla se va derula în perioada iunie - octombrie, punctul culminant va fi organizarea unui spectacol în  sala Filarmonicii Banatul. Spectacolul va fi rod al colaborătii între Filarmonica din Timișoara, Ansamblul  Simfonic din Szeged, Formația de Balet Contemporan din Szeged, Formația Muzsikas și un  ansamblu de dans popular din Timișoara. Spectacolul va fi compus din culegerea de muzică populară din satele bănățene (interpretate de formația Muzsikas și acompaniată de un spectacol  de dans popular) și o compoziție de muzică clasică: Concerto pentru orchestră (Ansamblul de  Balet Contemporan din Szeged acompaniată de artiști din Filarmonica Banatul și Ansamblul  Simfonic din Szeged).  

Asociația Pro Bartok a fost înființată în anul 2002 și obiectivul principal al asociației este păstrarea  și promovarea memoriei marelui compozitor Bartók Béla. Asociația organizează în fiecare an un  eveniment de anvergură la Sânnicolau Mare, la care sunt prezentate, de artiști din România,  Ungaria, Germania, cele mai diverse compoziții ale lui Bartók. În anul 2022, Asociația a fost recunoscută  de guvernul României ca fiind de utilitate publică. În anul 2021, Asociația a achiziționat Biserica Luterană  din localitate asumându-și sarcina de a renova biserica și să construiască lângă biserică un centru  cultural dedicat studierii și promovării operei lui Bartók Béla. Piatra de temelie a Centrului a fost  pusă în anul 2021. Proiectul este organizat de Asociația Pro Bartok din Sânnicolau Mare în parteneriat cu Ansamblul  Simfonic din Szeged și Asociația Bastion Varbastya din Timișoara.  


Distribuie
Este utilă această pagină?