Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Zilele Culturale Maghiare Timișoara 2023

Perioada
mai - octombrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
742.640 lei

Zilele Culturale Maghiare Timișoara 2023, o sărbătoare a multiculturalității. Conceptul principal al festivalului este promovarea și consoliidarea culturii maghiare la patru niveluri - cultura locală și oferta culturală din Timișoara și județul Timiș, oferta culturală maghiară din zonele limitrofe din Euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa și Banatul  istoric (județele Arad și Hunedoara, județele Csongrad-Csanad și Bekes din Ungaria, Provincia  Autonomă Voivodina din Serbia), oferta culturală maghiară din Transilvania și la ultimul nivel oferta  culturală maghiară universală.

Promovăm nu doar cultura maghiară, dar și cultura și tradițiile popoarelor care au influențat dezvoltarea culturii maghiare (cultura românească, sârbească, rromă, slovacă) și punem în evidență părțile comune ale tuturor acestor culturi, parte integrantă din  cultura europeană. În anul 2023, festivalul are o importanță relevanță în contextul Programului cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, a  cărui obiectiv principal este promovarea multiculturalității orașului Timișoara.  

Zilele Culturale Maghiare Timișoara 2023 este organizat de Asociația Bastion Várbástya în colaborare  cu un număr de 15 parteneri locali și internaționali (Ungaria, Serbia și Norvegia). Festivalul va avea loc în centrul orașului, în Piața Victoriei, Piața  Libertății, Piața Huniade și străzile adiacente. Unele evenimente ale festivalului vor fi organizate în  spații închise precum Opera Română, Teatrul de Maghiar Stat Csiky Gergely, Facultatea de Muzică și alte  locații din apropiere.  


Distribuie
Este utilă această pagină?