Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate
Sesiunea 2022

Vox Mundi – ediția a V-a

Perioada
iunie - noiembrie 2022
Suma solicitată
143.750 lei

Vox Mundi este un program de educație prin muzică corală, recunoscut și apreciat în Timișoara, la nivel național, dar și internațional, deopotrivă pentru impactul său cultural, cât și pentru valențele educaționale și sociale. Un proiect care valorifică rolul muzicii corale în comunitate, cât mai ales rolul său formator pentru profesioniști, dar și pentru amatori. Simbolul corului, al vorbirii și al cântării împreună pentru a exprima trăiri împărtășite, e strâns legat de Timișoara, pentru că, dacă, în 1989, Timișoara nu ar fi fost un „cor”, nu ar fi devenit primul oraș liber din România.

Vox Mundi ediția a V-a este un program care se întinde pe parcursul a 6 luni, în care educația continuă, activarea comunitară și mobilitatea internațională sunt coordonatele de bază. În cadrul proiectului are loc un eveniment de 4 zile care reunește 6 coruri, două de copii, două de tineri și două de adulți, într-un fecund schimb de experiență și de populare a spațiilor timișorene cu armonia muzicii corale. Tot în cadrul programului sunt organizate 3 ateliere de educație incluzivă prin muzica corală, susținute de un expert în domeniu, Zeno Popescu, cu copiii din cartierele timișorene. Programul include și organizarea unor concerte lunare în diferite spații publice și neconvenționale din Timișoara. Programul are și o dimensiune internațională prin participarea corurilor din afara României dar și prin vizite de studiu și concerte ale corurilor din Timișoara în Serbia, respectiv Austria. 

Asociația culturală Artcontrast s-a constituit din dorința comună a membrilor fondatori de a promova, de a dezvolta și de a sprijini activitățile cultural-muzicale, educaționale și artistice la nivel local, național și internațional. Asociația își propune să se apropie și de mediile defavorizate, fiind conștienți de faptul că incluziunea este un fenomen care poate aduce împreună oamenii, unindu-i prin intermediul culturii. Din 2015, proiectul  a adus, anual, împreună, aproximativ 200 de coriști și 5.000 de beneficiari, în cea mai frumoasă aventură a armoniei, în cadrul unor concerte, workshopuri destinate voluntarilor, activități de educație non-formală, expoziții tematice, toate cu scopul restabilirii armoniei socio-culturale, prin revigorarea mișcării corale naționale, precum se întâmplă în întreaga Europă, dar și în America de Nord, Asia sau îndepărtata Australie.


Distribuie
Este utilă această pagină?