Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Videoart Garden

Perioada
mai - octombrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
248.996 lei

Videoart Garden este un proiect dedicat artei video într-un format de festival cu proiecții în aer liber pe timp de noapte pe durata a 4 zile în spațiul Cazarmei U, în perioada 21-24 septembrie 2023 în Timișoara. Fiecare seară de proiecție va începe cu  un talk cu artiștii, curatorii și reprezentanți ai colecțiilor importante de artă video din Europa. Proiectul va propune o selecție atentă și proiecția unor lucrări de artă video din România, dar și din regiunea sud-est europeană, într-o atmosferă animată de experimente de sunet și de lecturi de poezie contemporană, împreună cu o echipă de mediatori culturali și voluntari locali. Intrarea va fi gratuită pe toată durata serilor de proiecție.

Lucrările de filme de video art sunt omniprezente în lumea artei astăzi. Specificul video art, prin alcătuirea lor cinematică, necesită condițiile oferite de un cinematograf, contextul creat într-un astfel de spațiu permite dialogul și reflecția asupra operei de artă. Spre deosebire de o instalație expozițională pe monitoare, sau în camerele spațiilor de galerie, sau chiar de internet, spațiul cinematografic - a se înțelege setul de reguli și de convenții al unui cinematograf - ne oferă o formă de receptare distinctă și adesea mult mai concentrată - deschizând astfel noi perspective pentru a gândi acest mediu. 

Videoart Garden organizează un astfel de spațiu cinematografic, în aer liber, într-un spațiu istoric precum cel al Cazarmei U din centrul Timișoarei. Spațiul este potrivit pentru genul acesta de evenimente care combină medii artistice diferite. Proiecții de film, lecturi de poezie, experimente de sound-art și talk-uri cu invitați speciali. Conceptul proiectului este de a crea un spațiu de dezbatere și de participare activă pentru arta video în Timișoara, într-un context propice creării de astfel de programe pilot în cadrul general al contextului de Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 în conexiune cu spațiul cultural sud-est european și internațional. 


Distribuie
Este utilă această pagină?