Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate
Sesiunea 2022

Vegi Story în Țara lui Ba da, Ba nu!

Perioada
iunie - octombrie 2022
Suma solicitată
74.263 LEI

Vegi Story în Țara lui Ba da, Ba nu! urmărește realizarea și susținerea în mijlocul unor comunități  importante de copii a unui spectacol educativ și interactiv care are ca temă alimentația sănătoasă.  Pornind de la ideea că un copil învață cu mult mai mare plăcere, mult mai rapid și mai ușor prin  intermediul jocului și al poveștii, spectacolul realizat va fi prezentat copiilor din ciclul primar din 5 școli din Timișoara (Școala Gimnazială nr. 24, str. Brândușei nr. 7, Școala Gimnazială nr. 18, str. Amforei nr. 6,  Școala Gimnazială nr. 21, str. S. Bărnuțiu nr. 5, Str. Gimnazială nr. 19, Bd. Cetății nr. 24, Școala  Gimnazială nr. 13, str. Musicescu Gavril nr. 14), și din cinci școli gimnaziale din zona metropolitană  (Giroc, Moșnița Nouă, Ghiroda, Șag, Giarmata). Bazat pe un scenariu original, scris special pentru acest  proiect, Vegi Story în Țara lui Ba da, Ba nu! va fi interpretat de 5 tineri absolvenți și studenți ai  Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara care, la finalul fiecărei reprezentații, vor purta discuții  deschise cu cei mici, pe tema obiceiurilor și plăcerilor lor alimentare și a alimentației sănătoase.  

Copiii noștri sunt supuși zilnic tentațiilor și mesajelor care încurajează consumul unor alimente ce atrag  după sine, într-un timp relativ scurt, supraponderabilitatea și obezitatea. Este știut faptul că un copil învață  cel mai bine prin joc, prin spectacol, prin implicarea în spectacole interactive, până la finalul ciclului primar,  jocul reprezentând pentru copil principala sursă de informație și de formare a obiceiurilor. Din această  perspectivă, ne propunem să ne implicăm într-un mod inedit într-un proces educativ al cărui vehicul de  transmitere a informației și mesajului este un spectacol de teatru creat special pentru copii, pe un text  original, promovând, astfel, o metodă inovativă în educație. 

Proiectul Vegi Story în Țara lui Ba da, Ba nu! presupune realizarea și prezentarea unui produs  cultural – educativ dedicat copiilor din școli primare ale municipiului Timișoara și din zona periurbană.  Întrucât riscul supraponderabilității și obezității este foarte ridicat în rândul copiilor de vârstă mică (conform studiilor și rapoartelor prezentate anterior), aceștia fiind expuși zilnic tentațiilor alimentare  nesănătoase, prin intermediul programelor de televiziune, publicității, supermarketurilor și chiar și al  platformelor social media la care, din păcate, au acces, educația în vederea acceptării unei alimentații  sănătoase este absolut necesară. Ne propunem ca prin intermediul unui spectacol interactiv și  educativ, susținut de tineri absolvenți și studenți ai Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, să le  prezentăm copiilor care sunt avantajele unei alimentații sănătoase și, mai ales, faptul că aceasta nu îi  privează de „gustul bun”. Educația prin cultură, respectiv prin produse culturale viabile, încă de la  vârste fragede, are întotdeauna rezultate benefice pe termen lung, Vegi Story în Țara lui Ba da, Ba  nu! urmând a fi prezentat în 10 școli din Timișoara și din zona periurbană (Giroc, Moșnița Nouă,  Ghiroda, Șag, Giarmata), fiecare reprezentație fiind urmată de discuții pe această temă, între  protagoniști și copii. 


Distribuie
Este utilă această pagină?