Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

UPT Campus Creativ

Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
1.270.602 lei

Programul UPT Campus Creativ propus de studenții Universității Politehnica Timișoara preia și dezvoltă inițiativa existentă a UPT, imprimând-o cu energie, motivație și viziune. Studenții schimbă ordinea și ierarhiile devenind leaderi ai procesul de transformare, antrenează profesori, artiști, creativi, antreprenori și activiști, actori și rețele, pentru a revizita istoria și a gândi strategic un spațiu colectiv deschis și pregătit pentru studenții din prezent și viitor. Studenții devin inițiatori ai proceselor de coagulare a comunității, de deschidere multidisciplinară, de dezvoltare prin creativitate și artă și de regenerare urbană. 

UPT Campus Creativ marchează anul 2023, anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii și totodată anul în care sărbătorim 100 de ani de campus UPT. Propunem nu doar o celebrare, ci o recuperare și regândire a campusului ca spațiu creativ și incluziv de întâlnire, dialog și construcție, în care noi, studenții, profesorii, partenerii, locuitorii Timișoarei, ne putem imagina și planifica viitorul pe care ni-l dorim. Programul ne conectează între noi și ne conectează cu locul în care ne formăm și trăim și oferă o paletă largă de oportunități de dezvoltare personală, de networking și colaborare interdisciplinară și de animare a campusului prin intervenții artistice care să pună într-o nouă lumină patrimoniul material și imaterial al campusului. 

Patru activități principale – Memory/Memorie (A2), Commons/Comunitate (A3), Growth/Creștere (A4) și Celebration/Sărbătoare (A5) sunt cadrul în care integrăm istoria, prezentul și viitorul, în care propunem teme actuale și critice (medierea științei, sustenabilitate, consum responsabil, diversitate și incluziune, păstrarea și revitalizarea patrimoniului cultural și științific material și imaterial, construirea cunoașterii) ca subiecte de dezbatere și teme pentru formare, dar și vectori pentru intervenții de fizice în campus. In urma programului 3420 de persoane, adică 1380 studenți, 60 tineri cercetători, 130 cadre didactice universitare, 50 comunitatea UPT, 40 personal tehnic, logistică și suport, 50 specialiști și experți, invitați, 200 elevi, 50 cadre didactice din preuniversitar, 60 de persoane din echipele partenerilor de proiect și 1400 public larg vor constitui microcomunități diverse și vor învăța să funcționeze și să co creeze o comunitate diversă și incluzivă în inima orașului. Campusul UPT va trece printr-o transformare profundă prin zeci de ateliere de formare și conferințe publice, un eveniment central de celebrare, patru micro grădini urbane, opt intervenții artistice cu artiști recunoscuți la nivel internațional și patru expoziții temporare. 


Distribuie
Este utilă această pagină?