Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Upamercado | Album solo piano

Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Upamercado este proiectul unui nou album de muzica jazz, un jurnal de bord cuprinzând compoziții, schi'e muzicale, fotografii și note de observație și teorie muzicală, culese sub imboldul experiențelor trăite pe durata celor trei ani de călătorie prin fascinanta America Latină. Într-un sens metaforic, Upamercado descrie un spațiu cultural vibrant, divers, utopic, unde intensitățile și contrastele se armonizează. Această metaforă se bazează pe caracteristicile și funcțiile piețelor tradiționale și le aplică la nivel cultural și social. 

Piețele mercado au dezvăluit frumusețea și vitalitatea culturii latino-americane. M-am aventurat prin Mercado Central din Ciudad de Mexico, un labirint vibrant de culoare și sunet, unde mirodeniile exotice și legumele colorate erau expuse în mici standuri aglomerate. La Mercado de San Telmo din Buenos Aires, Argentina, am pierdut numărul tarabelor pline de artizanat unic și am admirat talentul meșterilor care își prezentau creațiile. În Mercado Municipal din Salvador, Brazilia, mi-am îndulcit simțurile cu aroma fructelor tropicale și a dulciurilor locale. Energia și agitația piețelor latino-americane sunt ca un teatru viu, unde poveștile comercianților se împletesc într-un cor minunat de voci și culoare. Fiecare gust, fiecare notă muzicală auzită și fiecare culoare văzută prin piețele mercado au avut efect revelator, fiecare pas m-a condus într-o călătorie muzicală neașteptată și măiestuoasă. 

Arta murală din cartierele boeme ale orașelor latino-americane impresionează prin realismul cu care reflectă istoria și luptele sociale ale acestor comunități, dar abundă și de supereroi, superstiții, ficțiuni și folclor local, care propun scenarii de autosalvare și gândire magică. El Santo (Sfântul) luptător împotriva răului, purtând o mască de argint, El Chapulín Colorado (Lăcusta roșie) super-erou umil și comic poartă o costumație roșie și galbenă și este recunoscut pentru fraza sa celebră No contaban con mi astucia! (N-au luat în considerare viclenia mea!). El Chapulín Colorado a salvat lumea de numeroase ori, folosindu-se de o combinație de noroc, curaj și ingeniozitate. Am descoperit ca El Chapulín Colorado din cultura mexicană și personajele comice din teatrul popular românesc, cum ar fi Baciul sau Caloianul, au în comun utilizarea elementelor de mascaradă și comedie pentru a aduce amuzament și a-i încânta pe spectatori. Aceste personaje folosesc umorul și situațiile comice pentru a aborda teme mai profunde și pentru a aduce mesaje sociale. 

Folosindu-se de acest bagaj amalgamat și intens, compozițiile pe care le voi selecta pentru albumul Upamercado voi încearca să evoc atmosfera vibrantă și animată specifică piețelor mercado prin intermediul unui singur instrument - pianul. În aceste compoziții pentru pian solo, muzica transmite povestea și energia piețelor latino-americane, într-un mod intim și personal, evitând formularile romanțate, cu iz comercial, dar folosind limbajul jazz-ului contemporan și capacitatea acestuia de a negocia si armoniza elemente atât de diferite. Armoniile jazz-ului tradițional din America de Nord și elementele folclorice din Europa de Est se împletesc cu muzica latino-americană, creând o fuziune muzicală unică. Modulațiile inovatoare și progresiile armonice surprinzătoare mi-au oferit oportunitatea de a explora noi culori și texturi în compozițiile mele. Fiecare notă și fiecare acord au o semnificație aparte, rememorează niște oameni și locuri, iar combinarea lor poarta ascultătorul într-un univers muzical plin de pasiune și emoție.

În timp ce povestea muzicală se desfășoară, descoperim conexiunile profunde dintre diversele genuri muzicale. Improvizații jazz-istice se contopesc cu motivele muzicii latino-americane și influențele folclorice din Europa de Est. În această fuziune neașteptată, am găsit elemente comune, moduri de exprimare și înțelegere universal valabile, în culturi atât de diferite.

Sebastian Spanache și-a început călătoria muzicală la vârsta de 5 ani cu studiul pianului în orașul natal, Timișoara. La 14 ani, studia pianul clasic la Colegiul Național de Artă Ion Vidu atunci când a fondat primul său ansamblu de jazz/funk. Au avut turnee în toată România, câștigând numeroase premii în cadrul unor concursuri studențești. Și-a continuat studiile muzicale la Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timișoara, dar a urmat în paralel și cursurile Facultății Richard Oschanitzky a Universității Tibiscus, prima facultate de jazz-pop din Europa Est-Centrală, fapt care îi va schimba direcțiile în care își cultivă stilul de a cânta și compune, mergând spre jazz modern cu influențe latin jazz și funk.

După facultate, a călătorit descoperind noi teritorii muzicale. Atras de scenă complexă și aventuroasă a navelor de croazieră, Sebastian a avut ocazia să cânte și să învețe de la unii dintre cei mai influenți muzicieni emergenți din lume timp de mai bine de un deceniu. A cântat live în proiectul de divertisment Fun Ship 2.0 fiind implicat în dezvoltarea programului muzical la nivelul întregii flote a Carnival Cruise Lines. A colaborat într-un spectacol unic în parteneriat cu compozitorul Stephen Schwartz, câștigător al premiilor Oscar, Grammy și Tony pentru Wicked - Magic to Do cu Princess Cruises. A mentorat repetiții și a gestionat repertoriul pentru The Voice of The Ocean (adaptare pentru pentru industria de croazieră a competiției TV), dar și o multitudine de alte proiecte muzicale la bordul acestor nave, care îi dau șansa să compună și să-și creeze propria muzică. În formula Sebastian Spanache Trio (Sebastian Spanache pian, Csaba Sánta contrabas, Radu Pieloiu tobe) a lansat albume cu care a câștigat numeroase aprecieri pe cele mai influente scene de jazz din Europa, în perioada 2010-2017, compozițiile și spectacolele lor plasându-i în fruntea noii generații de tineri muzicieni români de jazz cu material muzical original premiat, atât de fani, cât și de critici. Abumul de debut Humanized le-a atras recunoașterea națională câștigând Marele Trofeu la prestigiosul Concurs Internațional Johnny Răducanu în 2013.

Sebastian Spanache Trio a avut o impresionantă activitate concertistică, în ţară şi peste hotare, şi a participat la câteva festivaluri importante, ca JazzTM, Green Hours Jazz Fest, Bucharest Jazz Fest, Jazz & More, Mupa Budapest Jazz, Garâna Jazz Festival, cântând în deschiderea unor artişti de renume mondial ca Richard Bona, Hidden Orchestra, Adam Bałdych Imaginary Quartet şi Robert Mitchell's Panacea. Când nu concertează, Sebastian compune pentru video și coloane sonore pentru jocuri video; design de sunet AR/VR și jocuri, ori serious apps precum și roluri de Director Audio cu responsabilitatea de a crea și produce conținut audio, definirea și punerea în scenă a direcției artistice pentru muzică și SFX, oferind consultanță corporate și documentație tehnică internă.


Distribuie
Este utilă această pagină?