Unlock the Time Machine este un proiect organizat de Centrul pentru Dezvoltare Personală și Profesională în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș și Asociația Lindenfeld. Scopul proiectului este creșterea gradului de cunoaștere a istoriei, personalităților și culturii timișorene. Scopul proiectului este de a pune în valoare istoria și particularităților culturale ale Timișoarei într-o manieră inedită, ușor de consumat și de asimilat de public. Îmbunătățind și dezvoltănd abordări artistice și culturale interdisciplinare care să îmbine istoria, cultura și gândirea critică și logică și, nu în ultimul rând, Timișoara - un oraș cu un farmec aparte și multicultural.
Publicul/Participanții vor interacționa cu o instalație culturală care va îmbină arta cu logica/tehnica și gândirea critică. Aceștia vor deschide, la propriu, pas cu pas, câte un sertar al istoriei și vor afla informații despre oraș, oameni și momente importante din istoria Timișoarei. Conceptul central al acestui proiect este istoria orașului închisă într-o cutie. Cutia este văzută ca o metaforă pentru orașul în sine, cu fiecare sertar reprezentând o perioadă istorică diferită sau un aspect diferit al orașului (evenimente, personalități sau locații). Fiecare sertar deschis ofertă detalii despre personalități, evenimente sau locații culturale sau istorice din Timișoara, iar analizarea acestor informații te ajută să deschizi următorul sertar, stimulând astfel gândirea critică și curiozitatea față de patrimoniul cultural material și imaterial.
Proiectul îmbină elemente de istorie și artă. Cutia va fi decorată de artiști cu imagini și elemente care reflectă perioadele istorice relevante, cu culori și design-uri care corespund epocilor respective. Viziunea artistică ridică elementul central al proiectului, cutia la nivelul de mașină a timpului, sertarele și locașurile la nivel simbol al elementelor de patrimoniu și încuietorile la nivelul unor străjeri ai epocilor care permit aprofundarea cunoașterii doar celor care reușesc să-și însușească informațiile anterioare și care sunt însetați de cunoaștere. De asemenea, sertarele vor fi decorate sau vor conține cu imagini și obiecte care reflectă aceeași perioadă istorică, precum hărți, fotografii, obiecte din perioada la care face referire. Astfel, cutia va fi nu doar o sursă de informații, ci și o piesă de artă în sine, care să încânte și să inspire vizitatorii.