Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2021

Uncensored Act

Perioada
12 septembrie – 30 octombrie 2021
Finanțat prin
Suma solicitată
150.000 lei

Institutul Prezentului lansează programul său de termen lung „Uncensored Act” la Timișoara cu un spectacol semnat de cunoscuta coregrafă portugheză Vera Mantero, prezentat în parteneriat cu Teatrul German de Stat Timișoara. Piesa a fost dezvoltată în jurul procesului de deșertificare/dezumanizare a Muntelui Caldeirão, în interiorul regiunii Algarve din sudul Portugaliei.

Seria de prezentări și conferinţe din cadrul programului „Uncensored Act” din Timișoara se deschide cu o conferinţă dedicată artistei Katalin Ladik, poetă și performer de origine maghiară, născută la Novi Sad și stabilită la Budapesta din 1992, redescoperită apoi în Ungaria și la nivel internaţional. Prezentarea susţinută de Adam Lockhart urmărește progresul înregistrat de către cercetătorii din cadrul Duncan of Jordanstone Art and Design, Universitatea Dundee, în a descoperi, digitaliza și reactiva documentele pe suport film și video din arhiva lui Richard Demarco pentru ca ele să fie disponibile spre cercetare.

Calendarul de evenimente și activități din 2021 include spectacole și instalații performative, conferințe și artist talks, lansări de carte, crearea de conținut digital, precum și un demers de cercetare și consolidare a programului pentru 2022-2023. Între participanții invitați în diversele activități ale proiectului se află artiști și oameni de cultură precum Adriana Babeți, Constantin Flondor, George Sabău, Ion Grigorescu, Anca Arghir, istorici de artă și teoreticieni cu expertiză în istoria artei în spațiul ex-iugoslav și est-european, artiști din zona de dans contemporan, precum Miriam Răducanu, Mădălina Dan, membrii fostului Grup Marginalii – Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea, dar și figuri marcante ale scenei internaționale de dans, precum coregrafa portugheză Vera Mantero.


Distribuie
Este utilă această pagină?