Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Triaj

Perioada
septembrie - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
696.775 lei

Triaj este un ecosistem cultural format din spații expoziționale, ateliere, conferințe, instalații, tururi  ghidate si intervenții culturale în cartiere, grupate în jurul unui eveniment central - redeschiderea la Timișoara a unei versiuni reinterpretate a Muzeului Holocaustului din Odessa, instituție care nu mai funcționează de la începutul războiului din Ucraina. Proiectul își propune să  activeze zona de Nord-Vest a Timișoarei, cuprinsă între Sinagoga din Iosefin, cheiul canalului  Bega și podul din vecinătatea fostei fabrici de țigarete, str. Gheorghe Pop de Băsești până la autogara de lângă pasarela pietonala, care traversează triajul de cale ferată de la Gara de Nord și  care se termină în zona fostelor blocuri pentru nefamiliști din cartierul Blascovici (mai precis, strada Dunărea).

Prin  expoziția-muzeu realizată în incinta studiourilor On.Set, Asociația DocuMentor împreună cu echipa  curatorială își propun să aducă în atenția publicului unul dintre cele mai întunecate momente din istoria recentă a României, represaliile de la Odessa ordonate de către mareșalul Ion Antonescu în octombrie 1941, în urma aruncării în aer a comandamentului militar românesc de către partizanii  sovietici. Parte a unui proces mai larg de informare, de educare prin cultură, de asumare a istoriei,  de combatere a xenofobiei și antisemitismului asumat de Timișoara prin dosarul de candidatură la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2023, Triaj este un gest de solidarizare cu Ucraina, cu comunitatea evreilor din Odessa, dispersată datorită războiului in mai multe locații din Europa, America de Nord si Israel.  

Triaj propune un  spațiu simbol pentru ceea ce însemnă refugierea unui muzeu. Când oamenii, pentru a se salva, sunt nevoiți să fugă din cauza războiului, să caute un loc mai sigur unde să se adăpostească, Memoria acelor oameni, sub forma poveștilor lor, caută și ea să se refugieze. Proiectul pune în centrul atenției fenomenul de tasare a istoriei sub presiunea unui prezent  încărcat de evenimente dramatice. Muzeul Holocaustului din Odessa, replicat la Timișoara în tulburătoare obiecte-memorii a migrat în această Zonă Triaj, în care își caută un spațiu protector  efemer. Noul său destin nu este acela de a se izola și conserva în Zona Triaj, ci de a-și exprima public durerile și fricile părăsirii intempestive a casei-muzeu din Odessa. Triaj înseamnă un spațiu al exprimării și nu doar al expunerii muzeistice, unde tema Holocaustului este motivul exersării dialogului atât de vindicativ, de care societatea are nevoie mai mult ca oricând.  


Distribuie
Este utilă această pagină?