Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Treasure of Timisoara 2023

Perioada
septembrie - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
82.171 lei

Treasure of Timișoara 2023 se va desfășoara în cartierele Iosefin, Elisabetin, Fabric, Cetate și are ca scop promovarea patrimoniului cultural al Timișoarei. Proiectul este organizat de Asociația CDPP în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș și Asociația Lindenfeld. Atât ca localnici, cât și ca turiști, ni se întâmplă adesea să trecem pe lângă o clădire, o statuie, o piață și să nu știm absolut nimic despre ea, ce povești ascunde și ce importanță a jucat în istoria orașului. E timpul ca împreună să ridicăm aura de mister care le acoperă istoria și să le arătăm oamenilor așa cum sunt ele, cu istoria și măreția lor.

Ne propunem construirea unui cadru în care participanții pot descoperi patrimoniului cultural al orașului într-un mod inedit. Metoda de bază folosită în cadrul proiectului este Treasure Hunt prin care participanții vor parcurge un traseu, vor primi materiale de prezentare pe care le vor analiza, vor primi indicii, vor accepta provocări urbane, și vor rezolva puzzle-uri care să îi ghideze în aventura lor de explorare a orașului. Proiectul va fi o vânătoare de obiective istorice de patrimoniu despre care vor afla informații, dar și legende urbane. Dezvoltăm contextul în care cunoașterea patrimoniului cultural va fi mult mai interactivă, iar beneficiarii vor fi puși în postura de a studia materialele de prezentare primite, raportându-se într-un mod activ la acestea. 

Viziunea artistică a proiectului propune o formă de expresie a creativității a tuturor persoanelor implicate în proiect. Viziunea artistică a proiectului nu se rezumă la învățarea prin artă și cultură, la deschiderea patrimoniului cultural către o nouă categorie de public, la plasarea participanților ca personaje principale în explorarea urbană, se referă și la aducerea în atenția publicului a clădirilor și monumentelor din zone mai puțin promovate. Evenimentele CDPP presupun îmbinarea prezenței personajelor cu găsirea și rezolvarea de cutii/lacăte/puzzle-uri, păstrând totodată contactul cu fenomenele contemporane (tehnologia), cu scopul de a prezenta patrimoniul cultural material într-un mod în atrăgător. CDPP va ajuta la diversificarea ofertelor culturale și la atragerea de noi publicuri (tinerii) spre acest domeniu; participanții vor învăța, vor descoperi și își vor deschide apetitul spre cultură printr-o activitate interactivă, inovativă și, totodată, distractivă. 


Distribuie
Este utilă această pagină?