Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Tramvaiul Poeziei, ediția a-III-a

Perioada
iunie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
49.635 lei

Tramvaiul Poeziei este o intervenție cultural urbană cu caracter gratuit și propune 6 călătorii interdisciplinare cu focus pe poezie contemporană, momente muzicale și povești de pe diferite  trasee ce transpun participanții într-o experiență creativă de a redescoperi lectura și de a se  apropia afectiv de orașul în care trăiesc. Într-un regim special de weekend, cu sprijinul Societății de transport public Timișoara  (STPT), vor fi organizate 6 curse speciale, fără opriri în stații (2 ore/călătorie) cu loc rezervat pe email în avans. 6 poeți, 6 muzicieni, 3 trasee, un moderator, un ghid istoric. 

Proiectul este extensia celui din București, unde au avut loc 2 ediții de succes, fiind premiat la Gala AFCN pentru inovare. Proiectul reimaginează un mijloc de transport în comun într-un vehicul cultural invitând publicul să experimenteze forța poeziei contemporane în raport cu poezia orașului, dar și raport cu ei înșiși. Dacă în drumurile de zi cu zi, spre serviciu, școală, piață, atenția este dispersată, în acest caz,  ideea interdisciplinară îi încurajează pe oameni să vină spre poezie, cu curiozitate, antrenându-i conștient și responsabil comportamentul de lectură și un nou mod de a se raporta la oraș. La finele fiecărei călătorii, participanții sunt rugați să descrie Timișoara și, pornind de la aceste descrieri, cei 6 poeți din proiect vor  crea un poem colectiv dedicat orașului Timișoara. 

Contextul social este sensibil, războiul din Ucraina cu toate efectele lui, post-pandemia (anxietate, depresie, reașezări sociale), astfel că oamenii au nevoie mai mult ca niciodată de repere, de proiecte creative care îi reconectează pe oameni, dar și cu orașul în care trăiesc, iar poezia poate fi o formă de conectare, de speranță, dar și de evadare.  Călătoria cu tramvaiul este o metaforă a călătoriei spre sine. În plus, Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, iar timișorenii iubitori de poezie, conectați cultural iau parte la dinamica orașului. 


Distribuie
Este utilă această pagină?