Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Tjaša Črnigoj

Organizator
Tjaša Črnigoj
Perioada
4 decembrie 2023-8 decembrie 2023
Suma solicitată
4657 lei

Tjaša Črnigoj a studiat regie de teatru, filozofie și literatură comparată. În prezent, urmează un curs de formare ca psihoterapeut psihodramatic în cadrul Asociației Slovene de Psihodramă. În calitate de regizor și autor, se implică atât pe scenele de teatru instituționale, cât și pe cele independente, cu accent pe practici originale și documentare. Spectacolul ei, Grannies, produs de Savez Udruga Molekula, Kolektiv Igralke și KUD Transformator, ca parte a ECoC Rijeka 2020, a fost prezent pe diferite scene și festivaluri din Croația și Slovenia. De asemenea, a fost prezentat în secțiunea Stückemarkt a Festivalului de Teatru Theatertreffen de la Berlin.

În 2021, Tjaša Črnigoj a fost selectată de Institutul Francez, susținută de Fondul Jernej Šugman, pentru o rezidență artistică la Cité Internationale des Arts din Paris (Franța). În cadrul rezidenței, a inițiat și a condus proiectul laboratorului trans-disciplinar Through the Eyes of the Others (Prin ochii celorlalți). În 2022, a fost selectată pentru a participa la Festivalul Wiener Festwochen, în secțiunea In the Field. În stagiunea 2022/2023, a regizat și a fost co-autoare a unei serii de lecturi-performance intitulate Sex Education II (Teatrul Mladinsko, Maska, Orașul femeilor). Proiectul s-a bucurat de interesul publicul larg, apreciat de critici, fiind selectat pentru a fi prezentat în cadrul Săptămânii Festivalului de teatru sloven, dar și la Frankfurt, în cadrul Târgului Internațional de Carte.

Mobilitatea presupune implicarea Tjašei Črnigoj în proiectul de teatru 1978, regizat de Tomi Janežič și produs de Teatrul Maghiar Csiky Gergely din Timișoara. Spectacolul face parte din Omnibusul de 12 spectacole care acoperă diferite orașe europene. Acoperă o perioadă istorică cuprinsă între anii 1972-1983. Omnibusul de 12 spectacole va fi prezentat în cadrul 2025 - anul Capitalei Europene a Culturii în orașul Nova Gorica din Slovenia. Omnibusul abordează teme trans-generaționale, granițe socio-politico-ideologice, schimbări sociale, război.

În calitate de asistent al regizorului spectacolului, Tjaša Črnigoj coordonează comunicarea între diferiți membri ai echipei artistice a întregului Omnibus. Având o experiență acumulată în teatrul documentar, Tjaša Črnigoj va contribui la cercetarea aprofundată și va oferi o imagine de ansamblu asupra structurii complexe a omnibus. În timpul șederii sale la Timișoara, va participa activ la repetiții și întâlniri cu mediul cultural și va fi prezentă la premiera piesei.  Pentru Tjaša Črnigoj, perioada petrecută la Timișoara va fi și o ocazie de a colabora cu artiști internaționali, dar și locali, cu profesioniști din domeniul cultural.

*Spectacolul 1978 în regia slovenului Tomi Janežič vorbește despre România anilor 1970, o docu-ficțiune trans-generațională bazată pe poveștile personale ale actorilor și regizorului. Este o poveste despre anii comunismului într-un apartament din România, o poveste despre evenimente locale și globale care fac legătura dintre Timișoara și Nova Gorica (Slovenia) - la granița cu Italia - orașe care au fost parte din aceeași țară - Imperiul Austro-Ungar. În urmă cu mai mult de 100 de ani sute de soldați maghiari au luptat pe frontul Isonzo.

 


Distribuie
Este utilă această pagină?