Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Timișoara | Spațiu multicultural

Organizator
Cezar Gheorghe
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Seria de Podcasturi Timișoara | Spațiu multicultural își propune să evidențieze rolul pe care profilul multicultural, multietnic și multilingvistic al orașului Timișoara l-a jucat în conturarea identității sale culturale într-un context central-european. În acest sens, primul podcast o va avea ca invitată pe scriitoarea și eseista Adriana Babeți, personalitate culturală marcantă a spațiului cultural timișorean și național, specialistă în studiul literaturilor Europei Centrale. Discuția va răspunde la întrebări precum în ce măsură premisele teoretice ale multiculturalismului mai sunt actuale astăzi, care sunt ideile centrale ale narațiunii experienței central-europene?, există un specific tematic, stilistic și formal al literaturii central-europene? și în ce măsură conceptul de World Literature poate îngloba literatura țărilor din Estul Europei și Literatura Central-Europeană?

Cel de-al doilea podcast va fi dedicat relației dintre spațiul cultural timișorean și spațiul fostei Iugoslavii. Invitatul acestei discuții va fi scriitorul Radu Pavel Gheo, autor al romanului Disco titanic, care are ca temă influența pe care cultura fostei Iugoslavii a exercitat-o asupra spațiului bănățean. Discuția va gravita în jurul temei deschiderii granițelor și asupra sensului acestui concept în contextul comunității europene. Cum sunt reprezentate granițele în literatură? Cum se poate gândi diferența într-un context multicultural? Care este legătura dintre literatura de limbă română și literatura din țările fostei Iugoslavii? 

Al treilea podcast din seria Timișoara – spațiu multicultural va evoca rolul mișcării Aktionsgruppe Banat. Între 1972 şi 1975, anii de existenţă oficială a grupului, Aktionsgruppe Banat avea să-şi îndrepte iniţiativele împotriva culturii barbare a comunismului naţional şi împotriva societăţii conformiste, patriarhale din care proveneau. Încheierea prematură a activităţii grupului s-a produs în urma multor anchete şi presiuni făcute de Securitate, soldate cu interogarea membrilor grupului şi a lui Gerhard Csejka. William Totok a fost închis timp de nouă luni şi supus unui regim epuizant de interogatoriu. Discuția va avea în ca temă centrală relația literaturii cu puterea în contextul revirimentului regimurilor autoritare și/sau iliberale din Europa Centrală și de Est și va contribui la o mai bună înțelegere a istoriei Timișoarei, în context multicultural. 

Cezar Gheorghe este critic literar și critic de film și gazda Podcastului Narativ, membru al juriului Premiile Observator Cultural. Din anul 2008, este redactor al revistei Observator Cultural. Este lector la Facultatea de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București.

Distribuie
Este utilă această pagină?