Timișoara Seniorilor aduce împreună o echipă interdisciplinară din București, Timișoara și Cracovia care va cartografia caracterul multietnic și multiconfesional al Timișoarei și va promova valorile programului capitalei europene a culturii pentru un public foarte larg din Timișoara, național și din diaspora. Proiectul aduce împreună resursele și expertiza unui parteneriat larg și pune bazele unei abordări interdisciplinare originale, care se bazează pe istoria și structura organizațională a Asociației Pietatea Bănățeană (fondată în 1929, peste 11.000 de membrii din Timișoara în anul 2023), pe metodologia de laboratoare a memoriei consacrată de artista timișoreană Renee Renard și pe metodologia de cercetare antropologică interactivă propusă de echipa ISCOADA – o platformă editorială de popularizare a cercetărilor din antropologie și științe sociale conexe în formate multimedia din București (www.iscoada.com).
Deschiderea Direcției de Asistență Socială Timișoara de a colabora cu proiecte culturale și de a scala la nivelul orașului intervenții culturale care reduc izolarea socială a persoanelor vârstnice și întăresc sisteme de sprijin intergeneraționale este un aspect important pentru proiect, dar și entuziasmul Asociației Polono-Române cu sediul în Cracovia (Towarzystwo Polsko-Rumuńskie w Krakowie) de a promova Timișoara și programul cultural al anului 2023, atât în rândul diasporei românești cât și în rândul publicului polonez.
Proiectul Timișoara seniorilor urmărește activarea vârstnicilor și reinserarea lor în țesutul social intergenerațional prin intermediul memoriilor personale unice. Acestea vor fi captate, curatoriate și împărtășite. De asemnea, proiectul are în vedere și dialogul cu generația tânără – familiile acestora, studenții care îi vor însoți, dar și cu cei care care va beneficia, direct sau indirect, de rezultatele proiectului.