Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Timișoara, cultura Revoluției împotriva comunismului

Perioada
17-19 februarie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
50.000 lei

Timișoara este cunoscută în Europa ca orașul de unde a pornit Revoluția împotriva comunismului în România în 1989. Vom celebra acest lucru în  Deschiderea Timișoara Capitală Europeană a Culturii prin 3 evenimente speciale și o campanie inedită de implicare a publicului. Vernisarea unei expoziții Istoria Revoluției Solidaritatea din Polonia, realizator Institutul Polonez din București. Vom prezenta piesa de teatru ieri Și astăzi, realizată de un grup de studenți de la Facultatea de Arte din Timișoara. De asemenea, vernisarea expoziției Romlag 1945-1965, realizată de către Muzeul Ororilor Comunismului din România. Cele 3 evenimente ne așteptăm să atragă minim 1350 de persoane, atrase atât din rândul participanților la Revoluția din 1989 și urmașilor lor, dar mai ales din scolile, liceele și facultățiile cu care Memoralul Revoluției are parteneriate de colaborare. 

Timișoara, cultura Rezistenței împotriva comunismului atrage public divers prin canale variate -  de la rețele sociale și platforme tehnologice precum Google Maps la spoturi audio la radio și comunicare  telefonică cu școli partenere.  În ultimii ani ne concentrăm pe tineri și am refăcut designul expozițiilor permanente pentru a crește  atractivitatea acestora. De asemenea, îmbinăm expozițiile și cu alte forme de exprimare precum teatrul, pus  în scenă chiar de către tineri, care atrage public tânăr.  Ne adresăm și turiștilor din străinătate prin texte de prezentare bilingve pentru expoziții. 

Proiectul Timișoara, cultura Rezistenței împotriva comunismului este încă un pas în demersul de a păstra  viu momentul Revoluției din 1989, iar Titlul de Capitală Europeană a Culturii ne oferă prilejul de a reprezenta acest  moment nu doar prin emoțiile locale, ci și prin reflecția la istoria comună cu Europa de Est și în context  național. În mod simbolic prin aceste expoziții care ne conectează cu întreaga Românie și cu Europa,  moștenirea noastră rămâne vie și relevantă în special pentru noile generații. 


Distribuie
Este utilă această pagină?