Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Timișoara Connection | Teme și abordări de ultima oră pe scena internațională a artelor vizuale

Organizator
Raluca Oancea
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Proiectul de cercetare Timișoara Connexion va avea ca punct de plecare dezvoltarea unor ample interviuri cu echipa curatorială Art Encounters cât și cu o serie de curatori ai evenimentelor artistice complementare precum Ileana Pintilie (EXPANDED NATURE) sau Maria Oroșanu-Telea (HIPERESTEZIA). Secvențe din aceste interviuri vor fi publicate în Revista ARTA (print, online). În cazul echipei Art Encounters voi investiga modul de lucru, relaționarea din interiorul amplului colectiv curatorial (Adrian Notz, Cristina Bută, Monica Dănilă, Edith Lázár, Ann Mbuti, Cristina Stoenescu, Georgia Țidorescu) cât și relaționarea acestora cu cei 60 de artiști implicați (unii dintre aceștia au beneficiat de rezidențe în oraș și au produs lucrări noi, site specific). Arborele de relații va fi analizat în comparație cu metoda colaborativă propusă de ruangrupa la documenta 15, o metodă experimentală uzuală în paradigma recentă a curatoriatului grijii

O altă temă de investigație va fi modul în care Art Encounters reușește să integreze artiștii locali cu ajutorul evenimentelor expoziționale complementare și posibile conexiuni tematice sau mediale între proiectele curatoriale (printre cele avute în vedere se află noua tratare a sublimului și a relației cu natura în diferite media, inclusiv print 3D). Printre artiștii urmăriți se află Liliana Mercioiu, Matei Bejenaru, Ciprian Ciuclea, Iosif Kiraly, Bogdan Rață, kinema ikon. 

O a treia direcție va presupune analiza comparativă a proiectelor artistice și a temelor abordate în funcție de contextul internațional. Voi porni de la prezența la Timișoara a unor artiști internaționali care au participat în ultimii ani la importante evenimente expoziționale precum Zheng Bo sau Zhanna Kadyrova (Bienala de la Veneția). Voi pune în evidență câteva teme de interes internațional abordate la Timișoara precum: critica antropocenului, interogarea noilor media și a Inteligenței Artificiale (AI), reinterpretarea conceptului de peisaj, poziționări postumane de tipul becoming machine, becoming animal, becoming plant sau noua ontologie a obiectelor (OOO). O ultimă temă pe care contextul actual al numeroaselor crize – pandemice, economice, geo-politice etc – a adus-o în prim planul dezbaterilor teoretice și artistice este tema afectelor, a artei ca mașină de generat emoții dar și a grijii ca dimensiune ontologică a individului. Îmi propun să argumentez în textele mele că această temă, ce include și o recontextualizare a registrului suprarealist, conectează o largă serie de proiecte ale bienalei ArtEncounters dar și proiecte din expozițiile complementare. 

Printre artiștii Art Encounters urmăriți se află Alina Cioară, Anetta Mona Chișa, Mizanur Rahman Chowdhury, Giulia Crețulescu, Stoyan Dechev, Anna Godzina, Sebastian Moldovan, Pipilotti Rist, Karin Sander etc. 

Deoarece preconizez să vizitez Timișoara și Arad, cercetarea mea va urmări să integreze și o serie de demersuri noi care urmăresc temele amintite și pot demonstra actualitatea programului cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Printre artiștii avuți în vedere se află cei care colaborează la proiectul new media on going Kimaera (2022-2023), prezentat de kinema ikon la Arad, proiect la care particip eu însămi. Un plus pentru realizarea cercetării este relația mea cu kinema ikon despre care am scris numeroase și ample materiale cât și faptul că am curatoriat trei expoziții la Muzeul de Artă din Arad în ultimii patru ani. 

Raluca Oancea este licențiată în filosofie și computer science, este o curatoare activă pe scena artei vizuale și jurnalistă culturală specializată pe teme de estetică, artă contemporană și new media. Profilul său interdisciplinar include, pe lângă licența în filosofia culturii (tema - Heidegger și arta vizuală contemporană), un masterat în arte vizuale la UNARTE București și un doctorat în estetica media, centrat pe investigarea noilor și vechilor categorii estetice care circumscriu fotografia, filmul și arta digitală cât și pe relația dintre noile tehnologii și arta contemporană.

Raluca Oancea este membră AICA - Asociația Internațională a Criticilor de Artă, și autoare de texte pentru publicații culturale și academice ca Praesens, Camera Austria, Ekphrasis, Eikon, Vremea, Scena9, Zeppelin, Revista ARTA, Revista de Filosofie, Annals of the University of Bucharest. A curatoriat expoziții la galerii importante din București și Iași, la Muzeul de Artă din Arad, Muzeul Brukenthal din Sibiu, galeria Fisk, Universitatea de Arte din Bergen, Institut d’Etudes Superieures des Arts, Paris.


Distribuie
Este utilă această pagină?