Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Taifas I Festival de Film, Artă și Cultură Balcanică

Perioada
noiembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
492.245 lei

Taifas I Festival de Film, Artă și Cultură Balcanică este o inițiativă bazată pe colaborarea și co-producția a 2 organizații  dedicate filmului de artă, filmului balcanic prin excelență, Contrasens și Bad  Unicorn, coagulate în jurul unor mize ambițioase de a crește accesul publicului la  filmul de artă ca metodă de cunoaștere, de a integra comunități diverse în  activitățile propuse și de a dezvolta capacitatea profesională a noilor generații de cineaști. Dezvoltat în jurul a două programe de educație prin și pentru cultură dezvoltate de Contrasens 2022-2025: CINED 2.1 (finanțat de UE prin programul  Media-Creative Europe) și stART CINEMA! (Finanțat prin PNRR) dedicat copiilor din zone defavorizate cultural, pentru a avea acces la Cinema. 

Aduce în prim-plan și în premieră în România filme contemporane premiate din  zona balcanică și o selecție de filme de cinematecă din Grecia. Propune o rezidență pentru studenți regie film din Balcani, o rezidență literară,  două eveniment de Craft Food regional, 1 concert, 8 evenimente conexe.  Este organic interconectat cu Festivalul de gastronomie artizanală La Pas, și  promovează gastronomia ca patrimoniu cultural. Se implementează și este susținut de 5 parteneri naționali/locali și 4 internaționali.  Deschide poziții de voluntariat, internship și job shadowing pentru 4 liceeni și 4  studenți în practică.

Tema festivalului este Noi începuturi/ New Beginnings. Un nou festival la Timișoara e mai mult decât un simplu exercițiu de speranță. E un act necesar pe  care capitala Banatului îl merită. Noul festival de cinema din Timișoara este despre locuri, oameni și conexiuni. Despre noi toți: bănățeni, români, balcanici. În fond, orice film e un efort de  autocunoaștere. Și pentru că niciun film nu e mai sincer decât cel dintâi, prima  ediție a festivalului se dedică debuturilor. Festivalul va onora începuturile unor cineaști în care credem și pe care ne dorim să-i mai putem  găzdui. Prima dată e doar o dată. E datoria noastră s-o facem să fie de neuitat.


Distribuie
Este utilă această pagină?