Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Sunlight Theatre I Performative Dialogues

Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
465.336 lei

Sunlight Theatre - Performative Dialogues este un proiect de teatru construit pe principiul întâlnirii în Timișoara Capitală Europeană a Culturii a unor practici teatrale din 7 țări diferite, țări europene (Franța, Elveția, Polonia, Germania, Marea Britanie, România) și Japonia, într-un demers bazat pe dialog și colaborare. Proiectul are loc în intervalul mai-noiembrie în Timișoara și se construiește pe trei dimensiuni convergente: Network & Growth - conectarea studenților și profesorilor din Timișoara cu omologii lor din alte 6 universități de teatru din Europa cu scopul dezvoltării de competențe; Mutual Inspiration - un proiect de co-creație, prin care studenții reuniți în Timișoara creează o instalație umană performativă; Diversity of Practices - practici teatrale diferite sunt aduse în fața publicului timișorean (prin 7 spectacole prezentate - 6 spectacole europene și unul japonez realizat de compania Yamamote Jijosha). 

Proiectul are o valoare adăugată certă prin efectele pe care le are asupra beneficiarilor direcți. Studenții și elevii implicați în activitățile propuse au parte de o experiență transformatoare, care îi aduce mai aproape de realizarea aspirațiilor profesionale, prin interacțiunea cu colegii și mediul de inspirație reciprocă pe care îl creează proiectul. Publicul timișorean se bucură de un program bogat de spectacole, care reflectă diversitatea culturală europeană și asiatică. Oferta culturală diversă contribuie la maturizarea publicului de teatru, dar și la atragerea unui public nou, interesat de metode și abordări asumate de tânăra generație, într-un festival de teatru de o înaltă ținută estetică. 

Dialogul și diversitatea conceptelor și expresiilor teatrale propuse sunt cheia transcenderii legăturii cu un loc specific. Timișoara este astăzi capitală Europeană a Culturii, dar titlul acesta nu e doar despre noi, cei de aici și acum, ci și despre modul în care noi ne conectăm cu exteriorul, acceptând diversitatea și îmbrățișând aportul ei la devenirea noastră. Sunlight Theatre - Performative Dialogues este un proiect manifest dedicat reconstrucției și creșterii Școlii de teatru timișorene, prin racordarea la contexte europene și internaționale, dar și dezvoltării diferitelor categorii de public printr-o ofertă culturală de calibru. 


Distribuie
Este utilă această pagină?