Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Spații culturale (din) noi

Organizator
Anitta Pelin
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Spații culturale (din) noi este planul pe care îl propun pentru perioada august-decembrie 2023 pentru publicația Spații Noi și are două componente Tinerii lui 2023 și Doza 23 de cultură. În cadrul seriei Tinerii lui 2023, am publicat deja pe site-ul https://spatii-noi.ro/ 14 interviuri cu tineri din comunitatea timișoreană. Întrebările adresate în cadrul interviurilor au legătură cu tipul de evenimente la care intervievații participă cel mai des și de ce, ce subiecte consideră că lipsesc în sfera culturală locală, ce consideră că va rămâne după acest titlul, în anul 2024, și ce evenimente și oameni recomandă cititorilor. 

Cei 14 tineri pe care i-am intervievat sunt liceeni, studenți sau persoane deja angajate, până în prezent. Pentru viitor, îmi doresc să păstrez același stil, prezentând alternativ elevi sau studenți la profiluri artistice sau oameni care lucrează în domeniul cultural. Îmi propun să realizez interviuri bilunar, la fel ca până acum. Voi realiza interviuri cu Ana Tolcea, Teodor Cauș, Maria Dombrov, Izabela Crețan, Marc Ilich, Alexandra Diaconu, Ioana Terheș, Voicu Dumitraș, Ana Indricău și Claudiu Piparcă. 

În ceea ce privește seria Doza 23 de cultură, îmi doresc să realizez câte un material jurnalistic de tip reportaj în fiecare lună. Subiectele pe care le propun din august începând sunt proiectul epilepsee.ro, inițiat de scriitorul Bogdan Munteanu; seria de spectacole din carul Teatru Jurnal, proiect al Asociației Teatru Pentru Tine (unde îi voi intervieva pe Marius Lupoian și Adrian Jivan, coordonatorii proiectului, dar și pe o parte dintre artiștii implicați); nevoia mai multor spații pentru organizarea evenimentelor culturale în Timișoara, subiect în cadrul căruia doresc să vorbesc cu mai mulți operatori culturali și autorități; expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși, realizată de Muzeul Național de Artă Timișoara și Fundația Art Encounters; și stagiunea de dans contemporan Dinam 2023, organizată de Asociația Unfold Motion (unde voi vorbi cu Beatrice Tudor și Lavinia Urcan, coordonatoarele proiectului, și o parte dintre coregrafii spectacolelor participante în cadrul stagiunii). 

Pentru realizarea acestor materiale scrise, voi folosi mai multe surse de documentare, voi realiza interviuri cu reprezentanții asociațiilor sau ai instituțiilor, voi merge în teren la spectacole sau expoziții, unde voi discuta cu invitați sau cu persoane din public. De asemenea, voi realiza fotografiile pentru materiale, acolo unde este posibil. Consider aceste demersuri total necesare pentru a avea o privire de ansamblu asupra subiectului. 

Anitta Pelin este jurnalistă și om de comunicare. A realizat materiale jurnalistice cu specific cultural și social la publicații precum În Bine, Cultura la dubă, Știrile Transilvaniei sau Spații Noi. A realizat materiale video la Cercul de Jurnalism ALT TAB de la Casa Studenților din Timișoara și la televiziunea Universității de Vest, UVT-TV. Anitta Pelin a fost voluntară la Festivalul de film Ceau, Cinema! (în ediția din 2019 și din 2022 – când s-a ocupat de contul de Instagram înainte și în timpul festivalului), la TESZT - Euroregional Theatre Festival Timișoara 2022 (unde a scris cronici de teatru), la Astra Film Festival 2021 (cu diverse responsabilități în cadrul departamentului de Critical Thinking & Public Speaking) și la Asociația Acasă în Banat (unde a administrat contul de Instagram până în 2021).

În prezent, este PR la Asociația Teatru Pentru Tine, a colaborat cu Asociația Unfold Motion în cadrul proiectelor de dans contemporan Dinam 2022 și Dans Nomad 2023 și se ocupă de proiectul Spații Noi, unde scrie despre cultură pe înțelesul tuturor și povestește cu tinerii.


Distribuie
Este utilă această pagină?