Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate
Sesiunea 2022

Social Fabric

Perioada
iulie - noiembrie 2022
Suma solicitată
149.814 lei

Social Fabric constă într-o serie de proiecte formate din activități colective și evenimente publice menite să pună în valoare curțile interioare ale Palatului Jakab Toffler, din imediata  vecinătate a Pieței Traian (cartierul Fabric). Programul propune re-imaginarea  fizică și simbolică a spațiului comun într-un demers menit să îmbunătățească calitatea locuirii, coeziunea și sentimentul de apartenență la un edificiu istoric și, la nivel extins, Fabric fiind unul dintre cartierele emblematice ale  Timișoarei. Un mobilier modulabil multifuncțional realizat prin implicarea studenților de la  Universitatea de Arhitectură, amenajarea unei grădini interioare sustenabile și punerea în valoare a unui tei secular aflat în interiorul uneia dintre curți, precum și o serie de evenimente publice ce cuprind seri de  teatru și film documentar, concerte, târguri vintage și de carte, ateliere pentru copii, diverse evenimente  culinare, susținute de artiști și actori culturali.

Rezultatele întregului program vor face obiectul unor serii de prezentări și discuții deschise care,  laolaltă cu diverse kit-uri de infrastructură culturală, pot servi ca exemple de activare comunitară și urbanism participativ, un model de bune practici apt pentru a fi luat în considerare sau chiar implementat și  de către alte asociații de locatari din cartierul Fabric sau din Timișoara. Asociația Casa Iakab Toffler este o inițiativă a locatarilor din imobilul omonim situat pe Strada Constantin Titel Petrescu nr. 4 din Timișoara. Construit în anul 1911, palatul de raport Jakab Toffler se încadrează în  linia de expresie arhitecturală a anilor 1900, cu o plastică eclectică, specifică vremii, ornată cu butoni florali  și linii geometrizate ce marchează diverse trasee pe fațadă. 

Ca în cazul majorității clădirilor patrimoniale, regimul de proprietate și al categoriilor de proprietari a avut o  evoluție specifică. Odată cu comunismul, s-a transformat dintr-o rezidență familială a unui comerciant de  articole textile și a angajaților săi într-un edificiu de locuințe sociale, ceea ce a dus, în timp, la degradarea  sa. În prezent, prin efortul constant și acțiunea comună a vecinilor, constituiți din 2012 în asociație de  locatari, s-a reușit strângerea de fonduri pentru conservarea și reabilitarea clădirii, refacerea  acoperișului și a fațadei, în baza unui studiu arhitectural realizat de arhitecții Nicoleta Postolache și Mihai Claudiu Moldovan. Aceștia au plecat de la premisa necesității unei revitalizări a palatului, și conferirea unei  noi identități vizuale, care să contribuie în mod independent atât la punerea în valoare a edificiului, cât și a  întregii zone, generând un impuls în renașterea și dezvoltarea socială, economică și culturală a cartierului. 


Distribuie
Este utilă această pagină?