Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Social Fabric

Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
637.637 lei

Social Fabric constă într-o serie de activități și evenimente publice menite să pună în valoare curțile interioare ale Palatului Jakab Toffler, dar și patrimoniului material și imaterial din cartierul Fabric, cu accent pe elementele care formează, creează și consolidează relațiile intracomunitare. Proiectul propune reimaginarea fizică și simbolică a spațiului comun printr-un demers menit să îmbunătățească calitatea locuirii, coeziunea și sentimentul de apartenență la un edificiu istoric, dar și pentru unul dintre cartierele emblematice ale Timișoarei. 

Șapte rezidențe artistice și de cercetare în cadrul Casei Jakab Toffler care vor propune diverse procese colaborative și co-participative de acțiune și intervenție în spațiul public, prin evenimente la scară largă și medie, situate la intersecția dintre activarea comunitară, arhitectură și arta participativă. O serie de ateliere de grădinărit, gastronomie și arte pentru adulți, tineri și copii realizate de diverse platforme și asociații culturale partenere, seri de teatru și film documentar, concerte și expoziții. În cadrul proiectului, se va organiza cea de-a doua ediție a unui campionat de fotbal amator în Piața Traian, pe gazon natural, cu echipe mixte, non-profesioniste formate din locuitori ai cartierului Fabric, un eveniment extrem de popular încă de la prima ediție. 

Studenți ai Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara și ai Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură din Oradea vor susține practici arhitecturale în cartier, realizarea unui podcast care va cartografia muzical cartierul Fabric (Arhiva de Sunet), continuarea unor produse culturale existente, precum și realizarea ziarului Vocile Fabricului, dar și un program transversal de mediere culturală realizat împreună cu asociația Minitremu.  Social Fabric are un caracter de consolidare și continuitate ale unor activități și acțiuni începute anul trecut de către Casa Jakab Toffler alături de diverși parteneri instituționali și ONG-uri.


Distribuie
Este utilă această pagină?