Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Sînziana Pintean

Perioada
14 aprilie-29 aprilie 2024
Suma solicitată
16.316 lei

Sînziana Pintean s-a născut în Oradea. După absolvirea liceului, a studiat la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu o licență în Artele Spectacolului. După absolvirea studiilor, a participat la proiectul artistic Techno Transa Body Beats care s-a desfășurat la Centrul Național al Dansului București. A colaborat cu Muzeul de Artă Recentă București, având poziția de custode.  A urmat, începând cu anul 2019, un Master de Teatrologie, Management și Marketing cultural, în cadrul Universității Naționale de Teatru și Film I.L. Caragiale București, dezvoltând aptitudini manageriale și teoretice pentru zona artelor spectacolului și nu numai. A beneficiat de o bursă pentru studiu Erasmus +, în cadrul căreia a studiat timp de un semestru la Universitatea Aristotel din Thessaloniki (Grecia). În cadrul Galei Tânărului Actor în 2019, a câștigat Premiul I la Secțiunea grup cu spectacolul Wor(l)ds in progress. Directorul artistic din acel an fiind coregraful Gigi Căciuleanu. După terminarea masterului, a aplicat pentru o bursă de practică Erasmus + la Asociația Culturală Casa da Horta din Porto (Portugalia) o asociație culturală, non-profit, non-politică, cu o structură non-ierarhică. Timp de un an a implementat diferite programe artistice și experimentale în cadrul asociației.

Experiența acumulată a ajutat-o să înțeleagă și cum funcționează o organizație. Din luna februarie 2023, face parte din Asociația Culturală Contrasens din Timișoara, unde a început cu un internship de mediere culturală, realizat în cadrul Programului Național Timișoara Capitală Culturală Europeană, 2023. A activat ca mediator cultural în cadrul expoziției de artă contemporană Chronic Desire/Sete Cronică. Pe partea de coordonare, gestioneză programul de educație cinematografică stART CINEMA care se desfășoară la Lugoj, dar și programul de educație fotografică We Are 17 (sec XXI) desfășurat la Timișoara prin programul Power Station+ | Școli creative. A făcut parte din echipa organizatorică a primei ediții Taifas - Festival de film și cultură balcanică, unde s-a ocupat de rezidența de film. Pentru Sînziana Pintean, discuțiile din cadrul atelierelor de educație cinematografică organizate prin programul european CinED -European Cinema Education for Youth sunt cele mai fertile și motivante. Pe lângă experiența profesională și educațională, s-a implicat și în diferite activități de voluntariat, cea mai longevivă fiind în cadrul sanctuarul SEPALE - birdcare & art space, fiind implicată în crearea unui habitat pentru păsări și alte animale rănite.

Mobilitatea va avea loc la Kino Bize, un cinema de artă din centrul orașului Riga (Letonia), în perioada 1 - 14 aprilie 2024. Timp de două săptămâni, Sînziana Pietan va observa modul de lucru al echipei, colaborând îndeaproape cu Māris Prombergs, directorul cinematografului Kino Bize, dar și cu Paula Bērziņa, managerul programelor de educație. În a doua jumătate a lunii aprilie, Kino Bize va găzdui a 11-a ediție a Festivalului de Film Riga Pasaules, un festival anual de film orientat spre explorarea intersecțiilor dintre cinema și etnografie. Tema centrală de anul acesta este Viața cu focus pe experiență, sensibilitate și curiozitate. Pe lângă festival, Kino Bize are și o componentă educațională asemănătoare cu cea a Asociației Culturale Contrasens. Programele lor se adresează atât tinerilor, cât și persoanelor vârstnice, având ca element central educația cinematografică. În fiecare weekend, Kino Bize, găzduiește, deja de 5 sezoane, programul Dimineți pentru copii (Children's Mornings). Lunar se organizează și un Cineclub pentru Seniori. Ambele evenimente vizând proiecția unui film de artă și discuții legate de acestea.

În cadrul Asociației Culturale Contrasens, Sînziana Pintean este implicată în patru programe educaționale asemănătoare cu cele organizate de Kino Bize: We Are 17 (sec XXI), stART CINEMA, CinED, precum și rezidența de film din cadrul Taifas - Festival de film și cultură balcanică. Cu ajutorul acestei mobilități, Sînziana Pintean își propune să realizeze un schimb de experiență între două instituții de cultură. Mai precis, un schimb de informații și metodologii pedagogice în cadrul programelor de educație cinematografică pentru copii, dobândirea de noi aptitudini organizatorice și de coordonare, dezvoltarea pe plan profesional și crearea de noi legături cu o altă instituție aflată la est de Europa.

După finalizarea mobilității, Sînziana Pintean va implementa metodologia învățată în cadrul atelierelor de film pe care le va susține în Timișoara și Lugoj. În cadrul proiectului We Are 17 (sec XXI), proiectul presupune întâlnirea între două generații: cea a elevilor de 17-18 ani și a seniorilor de peste 70 de ani. Prin intermediul acestei experiențe formatoare, Sînziana Pintean crede că va fi inspirată în a găsi o formulă privind includerea persoanelor în vârstă în programele Asociației, dar și dezvoltarea de viitoare programe culturale pentru seniori.


Distribuie
Este utilă această pagină?