Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

SIMULTAN - În trecut și în viitor

Organizator
Marina Oprea
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

O serie de materiale editoriale care vor fi o analiză detaliată a festivalului SIMULTAN și a evenimentelor adiacente realizate de asociația culturală cu același nume. Analiza va acoperi mai mulți ani ai festivalului. SIMULTAN se remarcă prin abordarea sa multidisciplinară, aducând în prim-plan o varietate de forme de expresie artistică, cum ar fi instalații de artă, performance, proiecții video, expoziții, concerte și multe altele. Activitatea mea editorială este centrată pe astfel de manifestări artistice pluridisciplinare și pe modurile de lucru ale artiștilor deteritorializați, care își adaptează arta contextului nou.

Anual, artiști faimoși din scena locală iau rolul de traineri și îi ghidează pe participanți să experimenteze și să exploreze limitele convenționale ale artei, punând accent pe inovație, interacțiune și dialog între diferitele forme de exprimare artistică. Articolul meu urmărește și aici cum artiștii și actorii culturali aduc arta contemporană în spații alternative și neconvenționale și relaționează cu publicul local. https://revistaarta.ro/ro/minitremu-art-camp/.

Sunt deosebit de interesată de modurile în care aceste inițiative se coagulează, evoluează și se adaptează constant provocărilor. În analizele mele, pun mare accent pe contextele în care aceste evenimente au loc, cât de dramatic influențează acestea producția artistică și cum răspunde publicul. Caut să dezvălui mecanismele de funcționare și supraviețuire din spatele evenimentelor culturale multidisciplinare de succes din România care pot ajuta și inspira orice artist sau organizator cultural. 

Astfel, primul, și cel mai important, material propus pentru această serie este un istoric amplu al edițiilor anterioare ale evenimentului timișorean, debutat în 2005, cu accent pe evoluția sa de-a lungul anilor. 

Consider că documentarea și prezentarea istoriei SIMULTAN va contribuii la înțelegerea evoluției și importanței sale în cadrul scenei culturale românești și internaționale. Un astfel de istoric contribuie la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural al comunității artistice și al orașului Timișoara. Prin evidențierea momentelor semnificative, a artiștilor implicați și a contribuțiilor lor, se creează o bază solidă pentru înțelegerea și aprecierea valorii artistice și istorice a festivalului. Documentarea istoriei sale poate servi ca sursă de inspirație și motivație pentru viitoarele generații de artiști și muzicieni și poate fi valoroasă pentru cercetători, critici și studenți interesați de domeniul artei contemporane și a muzicii experimentale. 

Seria SIMULTAN – În trecut și în viitor va continua cu o recenzie amplă a ediției din anul acesta, plecând de la componenta muzicală, mai cu seamă reprezentațiile de muzică experimentală extraordinare. Doresc să subliniez rolul crucial al muzicii experimentale pe plan local, cum acest proces de explorare poate aduce în prim-plan abordări neconvenționale și inovatoare, ducând la noi modalități de a crea și de a comunica prin intermediul sunetului. Nu în ultimul rând, vreau să pun accent pe modul în care muzica experimentală se intersectează cu alte forme de artă și deschide noi posibilități de colaborare și de exprimare artistică. 

Mai departe, seria editorială propusă pentru această bursă va cuprinde cel puțin un interviu cu un artist de muzică experimentală. Citind și recenzând pentru Revista Arta cartea Metaforă. Protest. Concept. Performance art din România și Moldova am înțeles cum interviul poate fi un instrument cvasi antropologic pentru a înțelege practica unor artiști direct de la ei. Doar prin relatările nemediate despre metodologia și procesul artistic, putem înțelege cel mai bine practicile extrem de variate ale artiștilor locali. https://revistaarta.ro/ro/sa-povestim-despre-performance-art/ 

Nu în ultimul rând, seria editorială SIMULTAN – În trecut și în viitor va concluziona cu un material audio sub forma de podcast de cel puțin o oră, care va fi publicat pe platforma culturală Teletext, o publicație de cultură pop românească cu un discurs care pune întrebări, popular, dar nu propagandist, intelectual, dar nu academic. În cadrul podcast-ului, voi sta de vorbă cu unul sau mai mulți dintre organizatorii festivalului despre ce are loc în culise, planuri, inspirație, ce urmează pentru SIMULTAN. Consider ca acest format de a discuta liber despre arta contemporană este inedită pe plan local. 

Marina Oprea este o artistă și redactoare care locuiește și lucrează în București, este în prezent editoarea online a Revistei ARTA și co-fondatoare a platformei Teletext. A absolvit Universitatea Națională de Arte București, secția de fotografie și video și de atunci și-a extins preocupările și în zona textelor critice de artă.

Este interesată de instanțele în care cultura pop întâlnește arta contemporană. Cercetează și recenzează evenimente de artă contemporană, cu focus pe performance art, new media, post-internet art și muzică, și fenomene culturale de larg interes în context academic, precum efectele platformelor de socializare, al trendurilor în cinema și al diferitelor comunități online asupra conștiinței colective. Materialele sale iau adesea forma unor eseuri ce detaliază subiectele discutate într-o manieră comprehensibilă, utilizând un limbaj accesibil pentru publicul larg.

Pe lângă articolele publicate în Revista Arta și Teletext, Marina Oprea a colaborat cu diverse publicații artistice naționale și internaționale, printre care Blok Magazine, Living Content, Kajet Journal, Out-of Stock, Cutra, Black Rihno Radio și The Attic Magazine.


Distribuie
Este utilă această pagină?