Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Simultan Festival 2023

Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
377.800 lei

Simultan Festival 2023, ediția a XVIII-a va avea loc în perioada 5-8 octombrie 2023 în spațiile MX din Timișoara. Muzeul Corneliu Miklosi și fostele ateliere ale Societății de Transport Public Timișoara vor fi unite fizic și conceptual în cadrul aceluiași eveniment pentru prima data de la reconversia lor în viitorul Centru pentru Artă, Tehnologie și Experiment - MultipleXity (MX). Simultan Festival 2023 își propune să exploreze și să chestioneze diferite aspecte ale societății și ale vieții individuale influențată de tehnologie, să exploreze situații speculative, să perturbe imaginea standardizată a viitorului, cultul progresului și dezvoltării infinite.

Componentele premergătoare festivalului vizează o serie de co-producții artistice realizate în parteneriat cu Obsolete Studio (Franța), MoTa Museum (Slovenia) și Marginal (România). Grupuri mixte de artiști (locali și internaționali) vor lucra împreună în dezvoltarea unor lucrări bazate pe date și/sau referințe științifice din istoria recentă a Timișoarei. A doua componentă constă într-un program de curatoriere dezvoltat în parteneriat cu Facultatea de Arte din Timișoara având la bază Media Arhiva Simultan, unică în România, cu peste 800 de lucrări de arta video din întreaga lume. 

O serie de cinci noi producții de video comisionate vor completa programul expozițional al festivalului în octombrie, alături de serile dedicate aparițiilor performative sonore și audiovizuale, curatoriat în parteneriat cu Transcultures (Belgia). Festivalul urmărește să puncteze modul în care artiștii răspund la unele dintre provocările majore ale zilelor noastre și/în relație cu media (informație sau instrument), cum înregistrează schimbarea și cum își imaginează viitorul. Prin aceste noi colaborări intenționăm să punem bazele unei rețele de organizații culturale europene pentru a stimula dialogul critic și interacțiunea între diferite discipline în relație cu noile tehnologii. 


Distribuie
Este utilă această pagină?