Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Simbioze

Perioada
mai - octombrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
150.000 lei

Proiectul Simbioze este construit în jurul unei tematici de actualitate:  ecologia și rolul artei și al culturii în promovarea interesului activ față de problemele ecologice  actuale. Proiectul reprezintă o extensie strategică a proiectului Cadre & Forme și propune  dezvoltarea strategiei de dezvoltare a scenei locale de dans contemporan prin asumarea unui  discurs tematic în concordanță cu agenda publică europeană. Cultivarea unei gândiri și a unei atitudini ecologice implică înțelegerea apartenenței la un ecosistem complex, dar mai ales responsabilizarea în ceea ce privește participarea la ecosistem. Pe  lângă ecosistemul natural (de la cel local până la cel global), omul este parte dintr-un ecosistem  social și comunitar. Potrivit ultimelor filosofii ecologiste, ecologia nu poate exista separat de  societate și psihologie.

Simbioze este construit în jurul acestui concept de interconexiune a ecosistemelor din care  facem parte și propune cultivarea unei atitudini ecologice prin cultură, în primul rând la nivel social  local, prin activități creative, educaționale și de incluziune culturală. Viziunea artistică prezintă o perspectivă ecosomatică prin mișcare și dans prin care noi, ca  oameni, nu ne mai identificăm ca beneficiari ai naturii sau ai orașului în care trăim, ca entități  separate de ecosisteme, ci ca participanți organici. Ascultăm, ne mișcăm și gândim cu  recunoașterea faptului că suntem parte dintr-un sistem interconectat biologic, cultural și social. Explorăm această comuniune printr-un spectru larg de posibilități, folosindu-ne simțurile, luând  distanță de dominanta vizuală de asimilare de informații, deschizând canalele de percepție  kinestezică și proprioceptivă și căutând o democrație a utilizării simțurilor.

Putem recrea spațiul public cu responsabilitate, înțelegând rolul și responsabilitatea subiectivității în relația cu orașul și locuitorii acestuia. În acest fel, putem să interacționăm unii cu  ceilalți fără discriminare, integrând în experiența social-culturală și toate elementele constitutive. Simbioze este un proiect care diversifică discursul artistic coregrafic prin fuziunea acestuia cu un discurs ecologic și cu lumea muzicală prin implementarea de soluții tehnologice inovative și prin  activități de difuzare de spectacole, educație non-formală, precum și de mediere și incluziune  culturală. Proiectul propune activarea spațiului liber urban, aducând dansul în parcul central  botanic și în școli. 


Distribuie
Este utilă această pagină?