Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
2023

SEA 2023 I Circumeuropa

Perioada
aprilie - decembrie 2023
Suma solicitată
200.000 lei

SEA 2023, parte a inițiativei Circumeuropa, este prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei care pleacă din inima orașului Timișoara în  mai 2023 și face opriri în peste 20 de foste și actuale CCE pentru a promova  Timișoara Capitală Culturală Europeană în anul în care aceasta deține titlul. Inițiativa îi aparține lui Cristian Ilea, director de imagine TVR Timișoara, iar echipajul care îi va fi alături este format din Cosmin Jitariuc – jurnalist la TVR Timisoara, biologul Oana Gavriliuc și Doru Creț – președintele West Yacht Club.

Expediția își propune să  devină atât un eveniment umbrelă, oferind un cadru special pentru schimbul cultural  cu orașele în care va ajunge și să găzduiască ambasadori culturali ai orașului pe  diferitele segmente de navigație, cât și un vehicul de cercetare, deoarece în timpul  călătoriei va fi realizată o hartă a calității și a microorganismelor din apele parcurse,  aceasta fiind o cercetare independentă importantă în domeniul ecologiei. Nu în  ultimul rând, pe parcursul celor șase luni va fi realizat un documentar al acestei  expediții unice care va arăta Europa dintr-o perspectivă mai puțin cunoscută.

SEA 2023 I Circumeuropa este un proiect amplu ce va da o altă dimensiune unei noi axe de  dezvoltare a orașului Timișoara - canalul Bega. Expediția noastră va fi dezvoltată pe 4 paliere: cultură, ecologie/cercetare  științifică, navigație și jurnalism. Circumeuropa este un proiect născut din pasiunea pentru navigație care va transforma expediția într-un vehicul-ambasador  al Timișoarei în anul Capitalei Culturale. SEA 2023 este o expediție care pornește din Timișoara,  proiectul Circumeuropa poate fi continuat în anii ce urmează cu noi expediții. De asemnea, poate funcționa în interes local ca un deschizător de drumuri pentru alte proiecte de acest gen. Documentarul produs în timpul expediției SEA2023 va arăta cu exactitate  timișorenilor cât de departe se poate ajunge pe calea apelor, pornind chiar din spatele  Catedralei Mitropolitane. 


Distribuie
Este utilă această pagină?