Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2021

ROD Festival – Zilele Recoltei Cinematografice – ediția II

Perioada
21 august – 5 septembrie 2021
Finanțat prin
Suma solicitată
254.345 lei

„ROD Festival – Zilele Recoltei Cinematografice” este gândit sub forma unei caravane cinematografice care organizează proiecții de anvergură mică în cartierele Timișoarei și în spațiul rural. ROD încearcă să îmbine tradiția caravanelor cinematografice, a proiecțiilor de film în aer liber în fața unei audiențe care nu are acces la sala de cinema, cu dezbaterea temelor importante din societate de către comunități sau oameni care de cele mai multe ori sunt ignorați. În Timișoara, dar și în România exista un public răspândit în cartiere mărginașe, comune, comunități defavorizate, care nu a fost ținta organizatorilor de mari evenimente. Avem oportunitatea de a micșora distanța dintre oferta culturală adresata centrului și periferiei, dintre discursul mainstream și vocile pierdute ale comunităților.

Cea de-a doua ediție ROD Festival aduce filme documentare, dezbateri și intervenții culturale în zone necentrale, adresate unor grupuri marginalizate, cum ar fi refugiați, persoane private de libertate din penitenciare, persoane vârstnice, persoane de etnie romă, în paralel cu ateliere de scenaristică dedicate debutanților. O altă intervenție în spații exterioare va fi acțiunea „blitz” de fotografie care documentează oameni și locuri inedite din oraș și le prezintă in situ, invitând publicul la dialog și la dezvoltarea intervențiilor, prin scris, prin alte fotografii sau poate chiar distrugând instalațiile.

Un alt segment este dedicat unui eveniment duplex Timisoara – Novi Sad construit in jurul temei filmului documentar „Păr” pune în discuție rezistența prin non-conformism, boema în perioada comunistă a anilor ‘60-‘80 în vestul României și în fosta Iugoslavie, asemănări, relații, influențe, diferențe.


Distribuie
Este utilă această pagină?