Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Rinaldi Renato

Organizator
Rinaldi Renato
Perioada
23 octombrie-8 decembrie 2023
Suma solicitată
9570 lei

Rinaldi Renato a urmat studii de actorie, compoziție și muzică electronică. Și-a început cariera în teatru trecând de la actorie la arta sonoră. În calitate de muzician, Rinaldi Renato a creat partituri pentru teatru, piese radiofonice, documentare, precum și pentru instalații video și sonore. Preocupările sale sunt în zona de interacțiune dintre sunet, mediu și peisajele vocale. Lucrările sale radiofonice, care cuprind piese de teatru, documentare și podcast, au fost difuzate la Radio RAI și Radio Franța. În ultimii ani, Rinaldi Renato s-a implicat în proiecte multimedia în domeniul artei contemporane, zona de explorare fiind felul în care  natura evoluează în peisajelor contemporane.

A colaborat cu Armin Linke și Giuseppe Ielasi  în  Transient, în Alps cu Armin Linke și Piero Zanini (care a fost adaptat într-un film proiectat la mai multe festivaluri internaționale de film), în Desertmed alături de Amedeo Martegani, Armin Linke, Giovanna Silva și Giuseppe Ielasi. Scenariul său pentru documentarul Blue Babel a fost distins cu o mențiune specială la Solinas Prize în 2012. Documentarul său radiofonic Voicescapes a fost ales de RAI pentru a reprezenta Italia la apreciatul PRIX EUROPA în 2014. Filmul Eyelid, realizat împreună cu Francis Mattuzzi în 2015, a fost prezentat în cadrul Festivalului CPH DOX din Copenhaga.

Rinaldi Renato s-a alăturat proiectului de teatru pentru spectacolul 1978 al regizorul sloven Tomi Janežič, producție a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara. Alături de Carlo Zoratti și Stefano Giacomuzzi, Rinaldi Renato va colabora pentru realizarea unui film complementar piesei, dar de sine stătător. Îmbinând diverse tehnici cinematografice, filmul va conține elemente de film documentar, ficțiune și imagini exclusive din culise, încadrându-se astfel perfect în dramaturgia piesei. Conceptul filmului va excede spectacolul de teatru, povestea lui acoperind și Timișoara ca oraș cultural. Procesul creativ presupune filmare, montaj, implicarea la repetițiile piesei de teatru, conectarea cu Timișoara. Rinaldi Renato va realiza și un segment audio pentru spectacolul de teatru,  integrând multimedia în spectacolul live de teatru. Pentru Rinaldi Renato este o oportunitate creatoare, o abordare inovatoare.

Rinaldi Renato consideră că tocmai această experiența hibridă poate fi stimulantă din punct de vedere artistic - sonor și profund evocatoare. Proiectul de teatru este și o oportunitate multiculturală. Convergența dintre culturi distincte - italiană, slovenă, maghiară și românească - adaugă straturi la narațiune, dar aduce și o perspectivă unică asupra istoriei în general pentru că proiectul va explora diferite epoci istorice cu încărcătură culturală și socială.

*Spectacolul 1978 în regia slovenului Tomi Janežič vorbește despre România anilor 1970, o docu-ficțiune trans-generațională bazată pe poveștile personale ale actorilor și regizorului. Este o poveste despre anii comunismului într-un apartament din România, o poveste despre evenimente locale și globale care fac legătura dintre Timișoara și Nova Gorica (Slovenia) - la granița cu Italia - orașe care au fost parte din aceeași țară - Imperiul Austro-Ungar. În urmă cu mai mult de 100 de ani sute de soldați maghiari au luptat pe frontul Isonzo.


Distribuie
Este utilă această pagină?