Revoluția BioArt este un proiect inovator care aduce împreună abordări artistice contemporane și experimente științifice moderne pentru a aborda teme de relevanță globală cum ar fi pandemiile sau schimbările climatice, dar și probleme specifice cum ar fi accesul egal al femeilor în lumea științei. Lucrările bioartistului britanic de renume internațional, Anna Dumitriu, care fac obiectul acestei expoziții, sunt rezultatul unul proces meticulos de cercetare științifică și experimentare artistică, urmărind să conecteze lumea științei și a artei într-o singura expresie creativă. Ea creează sculpturi și instalații folosind biomateriale, obiecte de epocă modificate, imprimare 3D, textile și artă digitală, folosește metode de cercetare moderne cum ar fi editare genelor prin metoda CRISPR, prin care explorează relația noastră cu problemele cu care se confruntă lumea contemporană.
Acest proiect inovator își propune să aducă practica artistică interdisciplinară numită BioArt la Timișoara prin găzduirea unei expoziții a Annei Dumitriu, o artistă britanică premiată, recunoscută la nivel internațional. Dumitriu creează sculpturi și instalații folosind biomateriale, obiecte de epocă modificate, imprimare 3D, textile și artă digitală. Ea folosește aceste tehnici pentru a explora relația noastră cu problemele cu care ne confruntăm la nivel global, cum ar fi pandemiile, schimbările climatice, folosindu-se de noile tehnologii precum biologia sintetică. Lucrările ei fuzionează știința și arta de ultimă oră într-un mod transdisciplinar și explorează impactul acestora de-a lungul istoriei, la nivel cultural, asupra societății si cum acestea pot să modelează viitorul. Anna Dumitriu folosește tehnici științifice de ultimă oră, cum ar fi editarea genelor prin metoda CRISPR. Anna Dumitriu este la fel de familiarizată atât cu atelierul unui artist, cât și cu laboratorul unui cercetător.
Expoziția va fi dezvoltată pentru publicul Timișoara 2023 prin intermediul unei rezidențe artistice realizate de Anna Dumitriu împreună cu Romanian Science Festival și BioCoder Dojo Timișoara, două inițiative care implică tinerii în proiecte de cercetare STEM de ultimă oră. Prin colaborarea cu Anna Dumitriu, Romanian Science Festival (RSF) și BioCoder Dojo (BCD) vor explora cum lucrările ei artistice ajung la diverse categorii de public și deschid discuții și dezbateri în jurul noilor tehnologii din domeniul științei și al sănătății care în viitor vor avea un impact asupra tuturor. RSF și BCD vor coordona împreună temele din expoziție pentru a asigura cea mai profundă relevanță și cel mai mare impact pentru publicul Timișoara 2023. Astfel se pun bazele consolidarii unor practici culturale bazate pe parteneriate și colaborări în spațiul european, care pun în valoare resursele culturale locale. Proiectul va fi consolidat printr-un program amplu și un program de discuții și ateliere, care explorează teme precum intersecția dintre artă și știință, teme de relevanță contemporană și impactul lor asupra viitorului cum ar fi epidemiile, încălzirea globală, viitorul omenirii prin manipulare de gene, accesul egal al femeilor în domeniul cercetarii stiintifice.