Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

REVerse Poetry

Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
150.000 lei

Europa anului 2023 traversează cea mai zbuciumată perioadă de după al doilea Război Mondial, o lume întoarsă într-o carte rănită, - Verse in REverse.  REverse = REvolution & REsistance. Verse în REverse stimulează libertatea de expresie, scrierea creativă, îmbinând mai multe forme  de exprimare spoken word, muzică experimentală și jazz.  

Poetry Jazz Suite - o lirică a Banatului în 8 tablouri sonore este un spectacol itinerant de spoken word și muzică improvizată de jazz care  oferă o panoramă sonoră a operei celor mai importanți poeți dispăruți ai Banatului. O varietate de  selecții structurate într-un singur corp liric vor forma un mare poem-organism, desfășurat într-o  succesiune de tablouri tematice menite să reveleze bogăția unui patrimoniu cultural aproape uitat, reliefându-i multiculturalitatea și diversitatea conceptuală aparte (lirica etniilor diverse, mișcări și  curente zonale precum Aktionsgruppe Banat). 

Spectacolul va fi curatoriat de tandemul unu unu unu invers unu (compus din Lumi Mihai - artist și  performer - și Mugur Grosu - poet și performer), care va antologa opera literară și va crea, din selecții reasamblate intertextual, corpul final de texte (așa-numitul poem-organism) care va sta la  baza recitativelor pe care le va susține live, în spectacole susținute împreună cu muzicienii de jazz. Tandemul, care e definit de dialog și interdisciplinaritate, a derulat o serie de proiecte sincretice,  care aduc împreună poezia, arta sau muzica, multe fiind dedicate recuperării liricii poeților  dispăruți. 


Distribuie
Este utilă această pagină?