Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2021

reMIND mapping ’89

Perioada
14–15 decembrie 2021
Finanțat prin
Suma solicitată
70.000 lei

„reMIND mapping ’89” este un proiect dedicat tinerilor, cu scopul de a conștientiza valoarea libertății și prețul plătit pentru ea la Revoluția din 1989, prin realizarea unor documentare video și integrarea lor într-o hartă interactivă, o soluție inovatoare pentru arhivarea patrimoniului imaterial documentar. Brașov, Reșița, Petroșani, Hunedoara și București sunt printre primele orașe în care oamenii au ieșit în stradă în decembrie 1989, printre ele unele dintre primele orașe industriale, create de comunism, unde s-a propagat Revoluția începută în Timișoara. Circa 20 de elevi din aceste cinci orașe, dar și din Timișoara, vor întâlni personalități cu care să discute despre Revoluție, vor participa la un curs intensiv de jurnalism video, vor lua interviuri martorilor evenimentelor din 1989, vor crea minidocumentare și le vor integra într-o aplicație digitală.

„reMIND mapping ’89” dezvoltă la o scară regională un proiect-pilot realizat în 2019, în Timișoara. La 30 de ani de la Revoluție, 40 de tineri timișoreni au înregistrat atunci mărturii despre ce s-a întâmplat în oraș între 16-25 decembrie 1989. Rezultatele acelui proiect pot fi văzute aici: www.gistm.ro/revolutie. Recent, rezultatele proiectului din 2019 au stat la baza realizării primului tur ghidat al Revoluției pentru nevăzători: www.timisoaraprinaltiochi.ro.

Tinerii nu au prilejul unui contact nemediat cu poveștile Revoluției și memoria colectivă riscă să sufere fracturi. În cadrul proiectului, tinerii vor colecta aceste povești și vor avea astfel ocazia să treacă prin experiența Revoluției alături de cei care au trăit-o direct. În plus, în memoria colectivă, Timișoara și marile orașe au rămas simboluri ale Revoluției, dar există orașele industriale, puse pe hartă în timpul comunismului, al căror rol în Revoluție a rămas în umbră. Proiectul își propune să aducă și aceste orașe în prim plan.


Distribuie
Este utilă această pagină?