Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Proiect artistic interactiv | Drumuri prin pădure

Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Proiectul pe care îl propun trebuie văzut ca o extensie și abordare interdisciplinară a unui proiect personal în derulare, jocul video indie Excedo Orbis din cadrul proiectului de cercetare doctorală. În acest joc, jucătorul controlează un personaj, Firenze, care se rătăcește într-o pădure. Aceasta este întâmpinată de către Călător care încearcă să o ajute să poată ieși din pădurea în care s-a rătăcit. Călătorul îi adresează întrebarea Care este numele tău? a cărui răspuns jucătorul îl va căuta pe parcursul jocului. Jocul presupune explorarea spațiului pădurii și  rezolvarea unor serii de puzzle-uri care iau forma unor animații cu care jucătorul poate interacționa. 

Pe perioada realizării proiectului de joc video experimental Excedo Orbis, sunt preconizate cel puțin 3 momente interactive cu publicul, prin intermediul cărora se urmărește crearea unui dialog între jocul video Excedo Orbis, proiecte artistice și  realitatea cotidiană. Prin aceste momente interactive, în contextul artistic contemporan, această premiză narativă a jocului video creează un spațiu simbolic al poveștii în care publicul este invitat să intre și să experimenteze specificul acestui univers fictiv, care face loc exprimării și a experiențelor creative și artistice. În fiecare moment expozițional, privitorii vor interacționa, în diferite feluri, cu anumite aspecte sau personaje ale jocului video, astfel experimentând într-o manieră aparte lumea și povestea jocului video. În septembrie 2023, va avea loc primul moment interactiv cu publicul, expoziția Cercuri de hârtie. Jurnalul lui M. în locația UVT Art Center, care aduce în atenția publicului trecutul unui personaj din universul Excedo Orbis, personajul M., mentorul care o va ghida pe Firenze în mod indirect în jocul video.

În cadrul proiectului Drumuri prin pădure, pe care îl propun pentru această bursă de creație, se are în vedere următoarea premiză: în ceea ce privește partea interactivă și partea de ateliere de creație ce urmează să fie desfășurate împreună cu publicul și cu elevii din liceul Waldorf Timișoara, aceștia sunt invitați să pășească în spațiul simbolic al Pădurii de pini, recreat în incinta spațiului UVT Art Center și în incinta liceului. În acest spațiu, publicul și grupele de elevi au posibilitatea de a interacționa cu spațiul imaculat, de a-l cerceta și explora. În cadrul acestui proiect, procesul de liberă explorare al spațiului este prin atingerea suprafețelor și amprentarea lor cu vopsele (netoxice pentru piele). Astfel, fiecare privitor participant preia simbolic identitatea protagonistei Firenze, care este surprinsă în Pădurea de Pini, locul întâlnirii cu sinele. 

Un laitmotiv comun pentru jocul video Excedo Orbis, pentru expoziția Cercuri de hârtie. Jurnalul lui M., și pentru proiectul Drumuri prin pădure este apariția orbis-urilor (orbis, din latină, înseamnă cerc). În poveste, trasarea orbis-ului are proprietăți supranaturale și face legătura între legendele alchimiei despre crearea pietrei filosofale și interpretarea acestora în plan personal, psihologic, echivalând cu transformarea sinelui. În acest sens, trasarea corectă a orbis-ului este sinonim cu creația pietrei filosofale și cu întregirea tuturor părților sinelui. Având în vedere motivul trasării orbis-ului, prin premisa interacțiunii tactile și plastice cu spațiul (pereți, podea, copaci de hârtie, etc.), actul creator pe care îl realizează fiecare participant are valențe simbolice și face loc unor manifestări ale forțelor creatoare din interiorul fiecăruia. În absența oricărei indicații sau ghidare cu privire la ce anume ar trebui să se deseneze pe suprafețele puse la dispoziție, lucrurile pe care participanții ajung să le reprezinte pot fi interpretate ca exerciții de trasare a orbis-ului și exprimări ale sinelui...pe care, astfel, vor avea ocazia să îl întâlnească, în interiorul „Pădurii de pini”. 

Acest exercițiu al dialogului cu spațiul prin atingere, vizează în mod special publicului în spațiul UVT Art Center. În ceea ce privește atelierele de creație cu grupele de elevi din cadrul liceului Waldorf Timișoara, există 3 teme propuse (elaborate în secțiunea următoare). Fiecare dintre cele două spații de expoziție devine un spațiu ambivalent: un spațiu ancorat în realitatea cotidiană și un spațiul simbolic al Pădurii de pini, pe care participanții sunt invitați să îl exploreze, creativ, prin atingere. Materiale prevăzute în acest proiect sunt vopsele colorate (netoxice pentru piele), diferite tipuri de hârte albă, de diferite dimensiuni. Din aceste coli de hârtie se vor realiza copaci cilindrici de hârtie (tehnica papier-mache) de dimensiuni de maxim 2m lungime și o serie de planșe-suport, care vor fi dispuse pe pereți și pe jos în spațiile de expoziție. În ceea ce privește dezvoltarea pe termen lung acestui proiect interactiv, am în plan înaintarea acestuia către diferite școli din oraș și chiar din țară, pentru a documenta recepția sa. 

Sânziana Gheorghe este artist vizual și doctorandă în Timișoara, în cadrul Facultății de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara. Este membru stagiar în cadrul UAP România din 2023.
Ca demers creativ, lucrările pe care le realizează sunt din domeniul graficii de șevalet, al gravurii, al picturii, al instalației, îmbinând tehnici tradiționale de desen și gravură cu tehnici experimentale. Prin opera sa, artista urmărește să surprindă punctul de contact dintre aria figurativului – în deosebi figura umană, și aria abstractului, traducând în limbaj vizual, jocul dintre rațiune și instinct.

A participat la numeroase expoziții de grup, și expoziții ale Facultății De Arte și Design din Timișoara, în țară și în străinătate, precum I forgot my ruler, în cadrul bienalei ArtEncounters Biennial of contemporary art, ediția 2023, 21mai-16 iulie 2023, Timișoara; Expoziție a proiectelor de cercetare ale doctoranzilor din Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, 15-22 mai 2023, Universitatea Beira Interior din Covilha, Potugalia; Memory [OFF] Space, 9-29 mai 2023, UVT ArtCenter, Timișoara; Infinite Journeys, Expoziție România-Coreea, 27 martie- 29 aprilie, Galeria Mansarda, Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, Timișoara; Genealogy of subjective realities, 24-28 octombrie 2022, Spinelli 3D Distribution Area, European Parliament, Bruxelles; Emerging Artists Awards 2021, 1-4 octombrie 2021, Galeria Comenduirea Garnizoanei, Timișoara


Distribuie
Este utilă această pagină?