Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Policorpus

Organizator
Alina Tofan
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

În fiecare săptămână, în corpul unui om ajung, în medie, 5 grame de plastic.  

Respirăm, mâncăm, bem apă care conține plastic. Suntem plastic. Premisa de la care îmi doresc să pornesc procesul artistic o reprezintă deconstrucția gândirii analitice, critice de mișcare și realitatea corpului, plasticitatea corporală în raport cu proprietățile materialelor plastice. Cu ajutorul corpului meu, al creațiilor new-media și a sound-designului, publicul este invitat să parcurgă un traseu afectiv al lumii obiectelor din plastic din locuințe, așa cum sunt văzute ele la microscop. Lumea văzută la microscop, în detalii, mișcarea plasticului creează sufocare, anxietate, alteori, fascinație. 

Propunem să chestionăm criza plasticului în raport cu criza umană. Schimbările socio-economice, fragmentarea societății - mai ales din ultimii 2 ani, au dus la o creștere accelerată a fenomenului de alienare individuală, cât și la nivel socio-cultural. Perspectiva post-umanistă și tehnofilă ne îndreaptă spre riscul decorporalizării și al alienării identitatății umane, corporale.  

Demersul artistic pornește tocmai cu sondarea puternicului afect cu care investim sens în lumea obiectelor înconjurătoare. Îmi propun să identific, cu ajutorul corpului ca instrument performativ și cu ajutorul imaginilor microscopice, mecanismele de coexistență între natural și artificial-plastic, prin intermediul storytelling-ului în jurul corpului (imagini captate la microscop din urmărirea diferitelor texturi organice si plastice). Observațiile și reflexiile vor fi transpuse într-un eco-performance imersiv care va reuni arta vizuală, arta performativă la intersecția cu știința, cu scopul de a oferi un răspuns la criza de mediu pe care o consider o criză a relației cu propriul sine. 

Alina Tofan este co-fondatoare a PlasticArt Performance Collective. Artistă multidisciplinară care migrează constant între mai multe teritorii artistice, experimentând formate hibride și integrând preocupările pe care le are. Absolventă UNATC a secției de actorie și un master Art-Terapie prin Teatru (UNATC), sfera de exprimare a căpătat valențe noi odată cu participarea la atelierele și performance TBA (Time Based Arts) din cadrul UNArte coordonate de Reka Csapo Dup și Irinel Anghel.

În prezent, doctorand la UNArte București – Arte Vizuale cu tema Artele Performative de la Live Act la Show Multimedia. Ca artistă în continuă formare, Alina Tofan aduce în performance-urile pe care le creează universul său interior. Formatoare de teatru labirint, de teatru ziar, teatru legislativ, cunoaște tehnica statuilor vivante, dansează, participă constant la ateliere de mișcare și lucrează cu copii și adolescenți din grupuri marginale.

Primul job a fost la radio, au continuat să lucreze în radio fiind un domeniu pe care îl cunoaște bine, atât de la butoane, dar și în calitate de realizator de emisiuni live. Îndrăgostită de radio, fiind nevoită să aleagă între repetiții și program fix, Alina Tofan a găsit calea de mijloc - voice-over, dublaje și sound design. Vocea în toate creațiile sale performative ca o semnătură personală. Alina Tofan crede că procesul de formare nu se oprește fiind în același timp și director artistic /concept director pentru proiectele PlasticArt Performance Collective.


Distribuie
Este utilă această pagină?