Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Perspective I Timișoara2023 for all

Perioada
aprilie - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
232.020 lei

Perspective I Timișoara 2023 for all documentează călătoria culturală în contextul programului de Capitală Europeană a Culturii a patru protagoniști, reprezentanți ai unor grupuri vulnerabile: nevăzătorii, surzii, persoane care folosesc scaun rulant și persoane care utilizează limbajul simplificat, punând accent la fiecare activitate pe autoreprezentare și empowerment. Ei vor fi cronicari în cadrul a 20 de evenimente culturale diverse din programul Timișoara 2023, alături de echipa de jurnaliști care va documenta video și audio demersul, însoțindu-i putem descoperi felul în care trăiesc ei experiența culturală, dar și obstacolele pe care le întâlnesc.

Putem identifica gradul de accesibilitate al conținutului cultural și al infrastructurii, iar informațiile obținute vor sta la baza mai multor produse: un documentar video și audio, reportaje audio video, precum și o broșură cu recomandări pentru operatorii culturali în ceea ce priveste accesibilizarea și medierea culturală pentru grupuri vulnerabile. Ghidul va fi realizat împreună cu partenerul internațional Hungary4all, un operator turistic specializat în turism cultural accesibil. Experiențele cronicarilor vor fi consemnate jurnalistic sub forma unor reportaje care la rândul lor vor beneficia de subtitrare (în limbile română și engleză), traducere în limba semnelor române. Cei patru cronicari vor avea posibilitatea să participe la cursuri de jurnalism, multimedia, social media, autoreprezentare&empowerment, comunicare și limba semnelor, susținute de specialiști pentru ca ulterior să continue să disemineze experiențele lor în social-media.

Accentul va fi pus pe abilitățile dobândite încurajând aceste comunități să se exprime public, permanent chiar și după încheierea proiectului. Propunem dezbateri pe tema accesibilizării (înregistrare video/live), precum și un eveniment final de prezentare a documentarului și ghidului de bune practici, cu transmisiune live. Echipa proiectului este alcătuită din 25 de persoane, cu specializări diverse și cu experiență în implementarea proiectelor culturale și colaborări interdisciplinare. 


Distribuie
Este utilă această pagină?