Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Opera Reloaded

Perioada
noiembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
237.700 lei

Opera Reloaded își propune realizarea sub formă de spectacol a lucrării Acis și Galatea, compusă de către compozitorul Georg Friederich Haendel (1685-1759). Lucrarea, denumită și operă pastorală, este dintre cele mai importante compoziții aparținând acestui gen. Spectacolul constă într-o reprezentație la Cinematograful Timiș din Timișoara. Pentru realizarea acestuia, se va forma o orchestră cu muzicieni din țară și străinătate care vor cânta pe instrumente de epocă, iar regia, scenografia și conducerea muzicală vor fi realizate cu ajutorul unor profesori și studenți de la Facultatea de Arte și Facultatea de Muzică din Timișoara. Repetițiile și pregătirea spectacolului vor fi realizate în cadrul Facultății de Muzică și vor fi accesibile studenților de la diferitele specializări ale facultății.

Pe parcursul pregătirii spectacolului, vor avea loc o serie de comunicări și prezentări de instrumente muzicale, repertorii și tehnici vocale și instrumentale specifice muzicii barocului. Spectacolul Acis și Galatea de G.F.Haendel va fi pus în scenă la Cinematograful Timiș, în regia lui Nicolae Brânzeu, sub conducerea muzicală a lui Sebastian Felea, cu participarea corului Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, pregătit de prof. Darius Iordănescu. Decorurile vor fi realizate de studenți ai Facultății de Arte Plastice din Timișoara. Spectacolul va fi realizat cu instrumente și costume de epocă, precum și o scenografie inedită, o combinație dintre grafică, elemente fizice de scenografie și proiecții media pe ecranul sălii.  

Opera Reloaded este un proiect care îmbină elementele expresive clasice cu noile tehnologii folosite în producția spectacolului. Proiectul devine astfel un promotor pentru dezvoltare și inovație în ceea ce privește valorificarea stilului baroc folosind mijloace tehnice actuale. În proiect sunt implicați studenții Facultății de Muzică și Teatru, precum și cei ai Facultății de Arte care participă activ la un workshop și la pregătirea decorului și a scenografiei pentru spectacol, consolidându-și competențele și explorând noi direcții profesionale. Proiectul pune Timișoara pe harta europeană a orașelor care valorifică moștenirea barocului promovându-l pun diferite manifestări artistice. Un demers care consolidează identitatea noastră în plan internațional (prin parteneriate, prezența artiștilor, publicului, vizibilitate, turism cultural). 


Distribuie
Este utilă această pagină?