Asociația Biserici Înlemnite propune proiectul Oglinda de Lemn II, un demers interdisciplinar și participativ despre esența necunoscută și neglijată a identității noastre locale/naționale/europene: patrimoniul cultural din lemn. În trecut, majoritatea tradițiilor s-au manifestat în lemn, vorbim de o mare familie europeană a culturii lemnului din care cultura noastră face inseparabil parte. Apogeul arhitecturii tradiționale sunt cele peste 1400 de biserici istorice din lemn rămase în România, multe dintre ele adevărate bijuterii. Majoritatea dintre aceste biserici nu sunt valorificate și riscă să piardă lupta cu timpul. Asociația Biserici Înlemnite și-a asumat rolul de a se implica în promovarea, salvarea și redescoperirea acestor bijuterii prin intermediul strategiilor creative și în beneficiul comunităților și a culturii în general.
Obiectivul proiectului este punerea în discuție a valorii patrimoniul cultural din lemn ca mediator (conector) între trecut - prezent, culturile locale - culturile europene, societatea rurală - urbană, meșteșug - arta contemporană, patrimoniu material - imaterial, loc - peisaj cultural, oameni cu diferite profesii - vârste - accesibil și incluziv pentru categorii vulnerabile. Instalația urbană propusă reprezintă conceptul proiectului, și anume o structură scheletală tradițională (parte dintr-un proces școală de conservare) se va decontextualiza pentru a deveni (în Timișoara) un simbol universal al patrimoniului din lemn. Patrimoniul cultural din lemn va fi prezentat ca un Act Cultural Total.
În ultima partea a proiectului, structura scheletală se va re-contextualiza în peisajul cultural al localității Povergina, din județul Timiș. Acolo, comunitatea locală va fi implicată în gestionarea patrimoniului cu tot ce implică, devenind beneficiară directă în procesul de valorificare. Evenimentele propuse pentru acest an vor fi derulate pe o perioadă de 6 luni, cu focus în luna august, atât în Timișoara, cât și în jurul câtorva biserici de lemn din Banat, mai cu seamă în jurul bisericii arse din Povergina unde Asociația Biserici Înlemnite desfășoară de doi ani proiectul Școala Patrimoniului Cultural din Lemn.