Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2021

Nocturnalii – Platformă Teatrală Independentă, stagiune in/outdoor ediția a V-a

Perioada
20 august – 25 noiembrie 2021
Finanțat prin
Suma solicitată
49.694 lei

Nocturnalii este o platformă durabilă de teatru independent care răspunde nevoii consistente a comunității de acces la fenomenul teatral actual, la texte fundamentale ale culturii în montări contemporane, inclusiv în perioade de pauperitate culturală, inter-stagiuni. Arte-Factum este creator de conținut cultural și susține, în cadrul Nocturnaliilor, spectacole din portofoliul său, inspirate de opere ale lui Marquez, Shakespeare, Salvador Dali, Thomas Mann, Dostoievski, dar și texte contemporane.

Programul stagiunii cuprinde și concerte de muzica teatrului, expoziții de etnosculptură, sesiuni Q&A cu artiștii și publicul, colocvii critice. Nocturnaliile se adresează publicului apetent la noi estetici teatrale, publicului tânăr, publicului cultural de tranzit, prin targetarea turismului cultural, dar și zonelor sociale periferice, fără acces la teatru, prin reprezentații în zone vulnerabile socio-cultural, precum Fundația Timișoara 89 (partener al proiectului), persoane fără adăpost, tineri dezinstituționalizați, vârstnici fără venituri.

Spectacolele sunt jucate în spații teatrale, precum Sala Studio a Teatrului Maghiar din Timișoara (partener al proiectului) , dar și în spații non-teatrale reconfigurate pentru teatru. Unul dintre cele mai importante beneficii comunitare ale proiectului Nocturnalii îl reprezintă crearea/reinserția în circuitul cultural al orașului a unor spații precum Curtea Franciscană, un spațiu urban excepțional, în centrul Timișoarei, pe care Arte-Factum l-a transformat pentru stagiunea independentă Nocturnalii într-un spațiu teatral, la fel ca spațiul Bastion Arte-Factum și kibbutzul independent Arte-Factum din Piața Bălcescu. Toate proiectele scenice sunt rezultante ale unor laboratoare de introspecție teatrală (pedagogie teatrală) cu actori selectați în urma unor castinguri internaționale deschise, realizându-se o rețea dinamică de relații teatrale. Spectacolele Arte-Factum sunt accesibilizate ca mesaj, pun la dispozitie translare narativă pentru nevăzători și translare LMG.


Distribuie
Este utilă această pagină?