Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Nocturnalii Inside 2023 I Platformă teatrală independentă, ediția a VII-a

Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
117.000 lei

Nocturnalii Inside 2023 este un program teatral, creativ și comunitar, o platformă durabilă de teatru independent, care răspunde nevoii consistente a comunității de acces la fenomenul teatral  actual, la texte fundamentale ale culturii în montări contemporane, creează conexiuni între oameni,  idei, noi estetici și concepte creative, explorează multidisciplinar teme ale lumii contemporane prin  mijloace teatrale, crează publicuri noi și coagulează comunități artistice, propune evenimente de  impact în arhitectura complexă a Capitalei Culturale Europene. Ediția a VII-a a stagiunii  independente Nocturnalii se concentrează pe efectul de hotspot al scenei creative regionale, pe  efortul de a potența relația actor-spectator și de a genera noi publicuri, de a folosi teatrul și  funcția sa socială ca o forță concentrică de solidarizare a comunităților în angrenajul cultural  proiectat de șansa istorică pe care anul 2023 o oferă orașului.

Arte-Factum este creator de  conținut cultural și va susține, în cadrul Nocturnaliilor Inside, spectacole din portofoliul său, inspirate de opere ale lui G.M.Marquez, W.Shakespeare, Salvador Dali, Thomas Mann, F.M.  Dostoievski, dar și texte contemporane, create sau dramatizate în Laboratorul de introspecție  teatrală Arte-Factum. Programul stagiunii cuprinde o premieră teatrală, minimum 6 reprezentații  teatrale, concerte de muzica teatrului, solo- show-uri de etnosculptură, repetiții deschise și sesiuni  Q&A cu publicul, campanii sociale, intervenții teatrale în cartiere excentrice/ în medii sociale  defavorizat cultural. 

Programul estetic Nocturnalii Inside 2023 se axează pe re-lecturarea scenică a unor opere  fundamentale din literatura universală și pe lansarea în circuitul teatral a unor texte noi.  Spectacolele abordează teme acute ale lumii contemporane, în montări postdramatice,  acordate la noua sensibilitate. Toate producțiile teatrale sunt rezultante ale Laboratorului de  introspecție teatrală, un proces profund, complex și rafinat, de căutare interioară, estetică și  emoțională, procese de pedagogie teatrală care determină evoluții relevante ale artiștilor  implicați. Performerii sunt selectați în urma unor castinguri internaționale. Printre temele de cercetare aprofundate în ediții succesive sunt  traficarea sexuală a copiilor și a persoanelor vulnerabile, linia subțire care desparte teatrul de  realitate, metamorfoza lumii contemporane în situații extreme, dar și noua percepție a  identității de gen; ratarea și dependența de alcool, efectele vieții pe stradă și alienarea  reflexelor de responsabilitate sociala, ipocrizia politico-socială în momente de criză globală. Prin structura trupei, componența echipei stabile, dar și prin conceptul estetic,  Nocturnaliile se adresează unui public divers, fluid. 


Distribuie
Este utilă această pagină?