Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Night Light

Perioada
17-19 februarie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
43.500 lei

Night Light este proiectul propus de Asociația Cetățean de Traian pentru implicarea cartierului Fabric în evenimentul de deschidere oficială a programului cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023. Pornind de la motto-ul Shine your light, light up your city, evenimentul pe care îl propunem este o explorare și o reimaginare a actului cultural și a orașului sub luminile nopții. Se vor organiza două acțiuni artistice în zilele (sau mai exact nopțile) de 18 și 19 februarie în locații interioare din perimetrul Pieței Traian folosind elemente și efecte speciale de lumină: A1 - MYNAH, Dancing in the Dark feat. Nadayana/Performance de dans contemporan sub lumini UV pe muzică de handpan și gongLocație - AmPm.Fabric/Rion’s Bistro - Piața Traian nr. 6 Data: 18 februarie 2023. A2 - NIGHT LIFE, Nature Never Sleeps. Vernisaj și instalații luminoase de Laura Duduleanu și Tsvetelina Angelova. Locație - MYAH Fabric - Piața Traian nr. 5 Data: 19 februarie 2023

Elementul comun al celor două acțiuni este lumina și felul în care actul artistic capătă o nouă perspectivă sub diversele surse de lumină: instalații interactive cu elemente luminoase, proiecții și benzi de lumină multicoloră, lumină ultra-violetă și vopsele vizibile doar sub aceste lumini. Includerea cartierului Fabric în evenimentul de deschidere oficială a programului cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 cu un proiect original, atractiv, specific acestui cartier dar care să se alinieze conceptului general Timișoara 2023. Scopul proiectului este promovarea cartierului Fabric prin colaborări între artiști locali și internaționali și prin utilizarea unor spații neconvenționale situate în clădiri cu valoare de patrimoniu din perimetrul Pieței Traian. Incluziunea comunității locale prin liberul acces la cele 2 acțiuni și prin implicarea artiștilor din zonă, precum și debutul unei noi ediții de program cultural complex Fabricultura menit să transforme Piața Traian într un pol socio-cultural atractiv pentru turiștii locali și internaționali. 

Relevanța în raport deschidere Timișoara - Capitală Europeană  a Culturii în anul 2023 este dată conceptul simbol al dosarului de candidatură - Lumina. Astfel, avem folosirea Luminii sub o formă originală și  cu mare impact vizual pentru public în toate acțiunile pe care le vom implementa; utilizarea unor spații neconvenționale și interesante, situate în clădiri cu valoare patrimonială din  perimetrul Pieței Traian, oferind un nou prilej de a aduce în discuție viitorul acestui cartier  important; implicarea artiștilor din acest cartier și extinderea programului cultural către această zonă; colaborarea între artiști locali și internaționali, precum și colaborarea între diverse categorii  artistice sub același concept (dans contemporan, muzică tradițională împreună cu muzică  electronică, tehnici sculpturale în combinație cu elemente new-media).


Distribuie
Este utilă această pagină?